Numărul contaminărilor cu SARS-CoV-2 a crescut cu 10% în ultima săptămână în Europa, după două luni de declin, iar riscul apariţiei unui nou val este tot mai mare, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Directorul regional, Hans Kluge, a spus că riscul este accentuat de campaniile lente de vaccinare, de noile variante ale coronavirusului şi de reluarea activităţilor sociale. Euro 2020 este văzut ca un „super-propagator”. Sute de microbişti care au revenit din Londra şi Sankt Petersburg au fost diagnosticaţi cu Covid-19.
Catherine Smallwood, reprezentant OMS, a cerut oraşelor care găzduiesc meciuri din campionat să facă mai multe pentru a monitoriza mobilitatea microbiştilor. Trebuie monitorizat ce se întâmplă în jurul stadioanelor, după meciuri, în baruri şi pub-uri, a spus ea.
Varianta Delta a coronavirusului, descoperită în India, este cea mai mare ameninţare pentru majoritatea statelor europene. Agenţia Uniunii Europene de control a bolilor (ECDC) estimează că, la finalul lunii august, aceasta va fi responsabilă de 90% dintre cazuri.
Rusia a înregistrat în ultimele trei zile cifre record de decese asociate Covid-19. Joi au fost raportate 672 de decese şi peste 23.500 de noi cazuri. Preşedintele Vladimir Putin a făcut apel la oameni să se vaccineze. Doar 16% dintre ruşi au primit până acum o doză de ser anti-Covid.
Cele mai multe dintre noile cazuri descoperite în Moscova au la bază varianta Delta, iar oficialii din Sănătate vorbesc despre o nouă variantă, Delta-plus. Autorităţile finlandeze au făcut apel la cetăţeni să evite călătoriile în Rusia, după ce 400 de contaminări au fost legate de fani care s-au întors din Sankt Petersburg pe 21 iunie.
Ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a declarat că UEFA este „iresponsabilă”. El a criticat decizia de a permite accesul a 60.000 de suporteri pe stadionul din Budapesta şi pe Wembley, pentru seminfinale şi finală.
Serviciul de Sănătate Publică din Scoţia a transmis miercuri că 1.294 de cazuri de Covid-19 au fost asociate celor care au călătorit la Londra pentru meciul din 18 iunie, inclusiv 397 de microbişti care s-au aflat pe Wembley.
Marea Britanie a înregistrat 27.989 de noi cazuri, cel mai mare număr din luna ianuarie. Totuşi, peste 62% dintre adulţii britanici au primit două doze de vaccin anti-Covid. Potrivit Agerpres, mai multe ţări europene au reimpus restricţii în urma creşterii numărului de contaminări.
Portugalia a introdus, de vineri, interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii în mai multe localităţi, inclusiv Lisabona şi Porto, după ce a fost înregistrată cea mai mare creştere a numărului de infecţii din februarie. Spania a înregistrat o creştere importantă în rândul tinerilor, iar incidenţa este acum de 366 de cazuri la 100.000 de persoane. Germania se aşteaptă ca varianta Delta să provoace peste 70% dintre cazurile înregistrate luna aceasta.
Agenţia europeană a medicamentului a spus că două doze de vaccinuri aprobate par să ofere protecţie împotriva variantei Delta. În Uniunea Europeană, cel puţin unu din trei oameni are schema completă de vaccinare.