Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat că va fi aproape imposibil să se îmbunătăţească situaţia „catastrofală” sanitară din Gaza, deşi consiliul de administraţie a adoptat prin consensus o moţiune de urgenţă a OMS pentru a asigura mai mult acces medical, relatează Reuters.
Oficiali palestinieni au descris, de asemenea, situaţia dezastruoasă a sistemului de sănătate din Gaza, unde agresiunea Israelului a lăsat cea mai mare parte a populaţiei fără adăpost, cu puţină electricitate, hrană sau apă curată şi cu un sistem medical care se confruntă cu colapsul.
Campania de urgenţă, propusă de Afganistan, Qatar, Yemen şi Maroc, vizează trecerea în Gaza a personalului medical şi a materialelor medicale şi cere ca OMS să documenteze violenţele împotriva personalului medical şi a pacienţilor şi să asigure finanţarea pentru reconstrucţia spitalelor.
„Trebuie să fiu sincer cu dumneavoastră: aceste misiuni sunt aproape imposibile în circumstanţele actuale”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Tedros a declarat în faţa celor 34 de membri ai consiliului de administraţie de la Geneva că nevoile medicale din Gaza au crescut vertiginos, iar riscul de îmbolnăvire a crescut, însă sistemul de sănătate a fost redus la o treime din capacitatea sa de dinaintea conflictului.
Mustafa Barghouti, un politician palestinian care conduce Uniunea comitetelor palestiniene de ajutor medical, cu 25 de echipe care lucrează în Gaza, a declarat: „Jumătate din Gaza moare acum de foame”.
El a precizat că 350.000 de persoane suferă de infecţii, dintre care 115.000 de infecţii respiratorii grave, şi nu au haine călduroase, pături şi protecţie împotriva ploii.
El a mai spus că mulţi suferă de afecţiuni stomacale din cauza lipsei de apă curată şi a lipsei de combustibil pentru a o fierbe, existând riscul apariţiei unor epidemii de dizenterie, tifos şi holeră.
„În plus, avem 46.000 de răniţi care nu pot fi trataţi corespunzător, deoarece majoritatea spitalelor nu funcţionează”, a adăugat el.
BOMBARDAMENTE
Spitalele din Gaza au fost bombardate, iar unele au fost asediate sau au fost percheziţionate ca parte a ripostei Israelului după atacurile sângeroase ale Hamas din 7 octombrie. Cele care au rămas deschise sunt suprasolicitate de numărul de morţi şi răniţi care sosesc şi, uneori, procedurile sunt efectuate fără anestezie.
O bază de date a OMS arată că au avut loc 449 de atacuri asupra unităţilor sanitare din teritoriile palestiniene începând cu 7 octombrie, fără a atribui vina.
Tedros a declarat că va fi dificil să se îndeplinească solicitările consiliului, având în vedere situaţia de securitate de pe teren şi a spus că regretă profund faptul că membrii Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite nu au putut conveni asupra unei încetări a focului, în urma veto-ului american.
„Reaprovizionarea unităţilor sanitare a devenit extrem de dificilă şi este profund compromisă de situaţia de securitate de pe teren şi de aprovizionarea inadecvată din afara Gaza”, a spus el.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News