Skip to content
Politică

Omul din umbră de la Palatul Victoria: cine este personajul controversat care îl sfătuiește pe Florin Cîțu

Inquam Photos/George Calin

Premierul Florin Cîțu și-a luat drept sfătuitor la Palatul Victoria un personaj despre care se spune că gravitează în zona SIE. Florin Victor Dumitriu, cel care îl ghidează pe actualul șef al Executivului din poziția de șef de cabinet, este același care, din această calitate, a preluat printr-un apropiat, Sandu Costea, controlul asupra Direcției Antifraudă și Inspecție Fiscală din ANAF.

Din CV-ul lui Dumitriu (foto) aflăm că a terminat Academia de Studii Economice, Facultatea Finanțe – Contabilitate în 1988, iar după acea perioadă a cunoscut o ascensiune profesională fabuloasă. Mai exact, începând cu anul 1991, Dumitriu a fost expert guvernamental în Guvernul României, secretar de stat în Ministerul Turismului, secretar de stat – șef al Departamentului pentru investiții străine din Guvernul României, secretar general al EXIMBANK, secretar de stat al APAPS, ulterior AVAB și AVAS.

Florin Victor Dumitriu. Sursa foto:
www.zf.ro

Așadar, cel care astăzi îl sfătuiește pe Florin Cîțu a avut importante funcții de conducere în Guvernul Năstase. Printre acestea se regăsește și cea de secretar de stat la APAPS, recunoscută drept ”fabrica de bani” a guvernării Năstase. Același Dumitriu a derulat și afaceri ca director general și acționar la ”Trust Consulting”, firmă specializată în consultanță fiscală, dar și consultant financiar la Extent Internațional.

Tot în acea perioadă, Florin Victor Dumitriu a fost și acționar și administrator al ”Trust Securities”, firmă de brokeraj și intermediere de valori imobiliare, dar și acționar la Compania de Asigurări ”OMNIASIG” și consilier al președintelui, participând la privatizarea companiei cu grupul TBI Israel. După care, în 2008, devenea consilier pe probleme economice al fostului primar general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Imediat după, alături de Cornel Comșa și un alt consilier de-al lui Sorin Oprescu, Florin Victor Dumitriu s-a lansat în consultanță politică, iar cei trei au devenit în scurt timp ”mentorii” noului politician Dan Diaconescu. Sfătuitorul din prezent al lui Cîțu a devenit la scurt timp sfetnic de taină al Prințului Radu Duda, iar mai apoi a preluat comanda Ministerului Finanțelor, după venirea în fruntea acestuia a lui Florin Cîțu, actualul premier al României.

Omul în care Cîțu are încredere oarbă

Florin Victor Dumitriu este cunoscut printre prieteni ca “Generalul” sau ”Atatürk” (tatăl turcilor), încă de pe vremea în care lucra în agenția de investiții străine în guvernul Năstase. Mâna dreaptă a actualului premier Florin Cîțu face parte și din echipa lui Mihai Constantinescu, influentul consilier special pe energie al lui Năstase și Tăriceanu, decedat în urmă cu doi ani, văzut ca un apropiat al SIE.

Potrivit unor surse politice, influența pe care Dumitriu o are asupra actualului șef al Executivului este atât de mare încât, în timp ce diversele grupări rivale liberale și useriste se bat ca orbii și se anihilează reciproc în lupta pentru numirea viitorului secretar general al Guvernului și șef al Cancelariei prim-ministrului, Cîțu i-a dat deja mână liberă lui Dimitriu de a impune noua strategie guvernamentală.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *