Skip to content
Politică

Omul lui Iohannis și Cioloș încasează bani de pe urma rachetelor lui Dragnea EXCLUSIV

NationalInterest.org

Citiți în cele ce urmează despre o ironie a sorții: actualul guvern, condus de facto de către Liviu Dragnea, cumpără rachete din SUA, iar o parte din bani merg spre strategul lui Klaus Iohannis și Dacian Cioloș.

Este vorba despre Felix Tătaru, președintele agenției de publicitate GMP Group. Amintim că același Tătaru a fost consultantul lui Traian Băsescu în aproape toate bătăliile electorale ale ex-președintelui. Totodată, Felix Tătaru (care se recomandă drept publicitar, iar nu consultant politic) a contribuit la campania prezidențială a anului 2014 (care l-a propulsat pe Klaus Iohannis la Cotroceni) și la cea parlamentară din 2016 (în care PNL l-a propus pe Dacian Cioloș pentru un nou mandat de premier).

De altfel, în noiembrie 2016, Cioloș era invitat la un eveniment al Institutului Dezvoltării Personale, un ONG la care colaborează Felix Tătaru. Imaginea de mai jos este luată chiar de pe pagina de Facebook a IDP și datează din noiembrie 2016 (așadar, când Dacian Cioloș încă era prim-ministru). Cel din stânga fotografiei este scriitorul Mihail Neamțu, luat în PNL în iulie 2017 chiar de către Ludovic Orban, cei doi promițând că Neamțu nu va mai recita poezii legionare (precum „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!” de Radu Gyr).

Povestea cu scrutinul legislativ din 2016 a fost una destul de încurcată, iar în urma ei a plouat cu acuzații reciproce între Felix Tătaru și mai-marii PNL de la acea vreme. De altfel, în martie 2017, contactat de PSnews.ro, șeful GMP a explicat pe larg cum Gheorghe Falcă (coordonatorul campaniei parlamentare a liberalilor) are niște răspunsuri deloc comode de dat cu privire la facturile respectivei perioade.

DETALII AICI: Scandalul banilor de la PNL. Către cine duc ițele. Felix Tătaru, declarații explozive EXCLUSIV

Dar să nu deviem: de data aceasta, nu este vorba despre GMP România. În martie 2018, revista Cațavencii a scris despre felul în care altă firmă la care este acționar Tătaru (Chapter 4 Romania) a obținut contractul de promovare a achiziției de rachete Patriot de la gigantul american Raytheon.

Ironia sorții face ca, oricâte animozități există în prezent între palatele Victoria și Cotroceni (în special între Liviu Dragnea și Klaus Iohannis), o parte din banii alocați de către guvernul lui Dragnea pentru cumpărarea rachetelor de la americani să ajungă la Felix Tătaru, un om care – așa cum ați văzut mai sus – s-a remarcat până acum prin planificarea campaniilor politice fix pentru cei mai importanți adversari ai PSD-ului.

În acest context, PSnews.ro l-a contactat luni după-amiază pe Felix Tătaru, ca să obținem mai multe detalii în legătruă cu felul în care Chapter 4 Romania a obținut contractul amintit. În replică, Tătaru a susținut că, fiind simplu acționar la firma respectivă, nu știe prea multe, publicitarul îndrumându-ne către Raluca Ene, director al societății menționate.

„Nu vă pot spune nimic, pentru că nu știu. Sunt doar acționar acolo – nu sunt implicat în activitatea curentă a agenției. Habar n-am. Pe cuvânt de onoare: habar n-am. Am șapte companii și toate sunt conduse de câte un director general. Credeți că știu contractele fiecărei companii? Dacă vă uitați pe Facebookul meu, aflați că în momentul ăsta sunt președintele unei organizații globale cu sediul la New York: IAA Global. Vă dați seama că sunt mai multe drumuri în toate părțile lumii. Cu asta mă ocup eu acum” au fost primele cuvinte ale lui Tătaru.

Noi am insistat: cum a fost aleasă Chapter 4 Romania pentru a face lobby pentru achiziția rachetelor? Ce a calificat-o?

„Mă crezi că nu știu? Pot să spun că Chapter 4 e parte dintr-o rețea globală și clienții care vin pe rețea vin prin decizii globale, nu prin decizii locale. Asta e o chestie de principiu. Desigur: sunt și clienți care vin pe filieră românească, și clienți care vin pe filieră internațională. Ăsta este un client care a venit pe filieră internațională. Partenerul nostru este din Austria. Dar este total după ureche. Vă spun niște principii după care funcționează compania. Dacă vreți să aflați detalii, trebuie să vorbiți cu Raluca Ene”, a mai spus Felix Tătaru.

PSnews.ro i-a trimis pe mail Ralucăi Ene mai multe întrebări cu privire la contractul de lobby pentru rachetele Patriot. Vom reveni imediat ce vom primi răspunsurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *