În pachetul de măsuri fiscale care au intrat în vigoare de la data de 1 ianuarie 2024, Guvernul a recis să renunțe la prevederile legale care lăsau ONG-urile fără sponsorizări de la firme.
Astfel, până acum, la finele anului calendaristic, sau de la șase luni de la depunerea declarației de impozit pe profit, companiile din România puteau solicita redirecționarea unui procent din impozitele plătite pentru anul precedent la ANAF către o organizație non-profit (ONG) sau o altă cauză socială.
Această modificare a fost introdusă în Legea 322/2021 pentru aprobarea procesurii cu privire la redirecționarea impozitului pe profit.
Pentru a putea face acest lucru, companiile trebuie să semneze un contract cu organizația non-profit, pe care vor să o sprijine, apoi trebuie să completeze și să depună la ANAF o declarație, cunoscută la nivel național sub numele de „Declarația 177”, prin intermediul căreia arată că vor să redirecționeze banii către asociație sau ONG, iar ANAF ar urma să vireze sumele respective către entitatea non-profit desemnată în termen de maximum 45 de zile.
În luna septembrie a anului 2023, Executivul discuta despre înlăturarea prevederilor legale care lăsau firmele să realizeze sponsorizări către organizațiile non-profit. Astfel, în prevederile întocmite la acel moment la Palatul Victoria, companiile cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro și care au obligația de a achita un impozit minim pe cifra de afaceri nu mai aveau posibilitatea de a acorda sponsorizări deductibile, în condițiile în care aceste companii sunt principalii finanțatori ai proiectelor organizațiilor neguvernamentale.
În acest fel, finanțarea ONG-urilor ar fi fost afectată grav, în special pentru că aceste sponsorizări sunt cel mai bine cheltuite și controlate de către sponsori.
Tocmai din acest motiv, Guvernul a decis în luna decembrie, în momentul în care a fost întocmită varianta finală a măsurilor fiscale, să renunțe la aceste prevederi, deoarece acestea ar afecta foarte mult piața ONG-urilor. În acest sens, peste 1300 de organizații au semnat o scrisoare deschisă adresată Guvernului, în care cer renunțarea la aceste prevederi legale.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News