Skip to content
Video

Onțanu, la ora adevărului: pregătiri pentru alegeri și prioritățile noului său partid EXCLUSIV

ziuaconstanta.ro

Fostul primar al Sectorului 2 Neculai Onțanu a fost prezent la ediția de luni a interviurilor video PSnews.ro, unde a expus programul formațiunii politice pe care a înființat-o recent: Ader la Democraţie, Educaţie şi Reconstrucţie (ADER) și pe care o definește drept „un partid de centru-stânga și un partid național”.

Încă de la început, Onțanu a deplâns „derapajele de la cadrul democratic și de la programul de guvernare a țării”. Concret: politicianul a tras un semnal de alarmă cu privire la inflația care a diminuat puterea de cumpărare a românilor, anulând parțial recentele majorări de salarii.

„Acest partid a apărut ca urmare a unor derapaje: și de la cadrul democratic, dar și de la programul de guvernare a țării. Să vă dau un exemplu legat de guvernare: în Occident, toate politicile economice care privesc guvernarea țărilor merg pe un model de dezvoltare pe bază de investiții, care poate să asigure sustenabilitatea resusrselor: pentru dezvoltare, pentru cercetare, pentru învățământ, pentru sănătate, pentru educație, pentru cultură și așa mai departe. Defazajul este că în timp ce occidentalii merg pe o politică economică sustenabilă, care merge pe viitor, la noi, din păcate, s-a mers pe o politică de dezvoltare prin consum. Sigur că e bine. S-au mărit salariile – foarte bine, că era nevoie de acest lucru. Însă această politică de consum și mărirea veniturilor ca atare au dus la nevoia de consum al unor resurse (alimentare, nealimentare și așa mai departe). Cine sunt cei care fac comerțul în România și de unde vin aceste resurse? Vin din străinătate. Așa că toți banii românilor – care i-au încasat prin aceste măriri – se duc în străinătate.

În același timp, aceste venituri au fost practic amputate foarte puternic de măririle de prețuri. Ați văzut: s-a anunțat că se măresc veniturile, că toate produsele alimentare în toate supermarketurile și nu numai au crescut cu 15-20 la sută înainte de a se mări aceste venituri (salarii și pensii ca atare). Nu mai vorbesc de utilități: prețul lor de asemenea a crescut cu 15-20%. Vedeți carburanții: de la 5-5,2-5,4 lei, acuma sunt 6-6 și ceva. În Bulgaria sunt 5,2-5,4. Toate aceste costuri suplimentare legate de combustibili se duc în prețuri. Iar prețurile produselor pe care noi le consumăm zilnic (produse agroalimentare și nu numai) au crescut enorm. Deci în mod practic n-a avut loc nicio mărire de venituri către populație, pentru că ele au fost amputate – oamenii au putere de cumpărare mai mică acum față de perioada în care se vorbea de creșterea salariilor”, a declarat Onțanu.

Întrebat ce își propune noua formațiune politică (a cărei înființare a fost aprobată de către Tribunalul București în aprilie 2018), Neculai Onțanu s-a axat pe viziunea ADER pentru economie, sănătate și mediu.

„ADER, tocmai plecând de la aceste politici (în special cele economice), vrea să implementeze un alt model economic pentru România – acel model pe care îl utilizează din plin țările occidentale, mai ales în ultimii ani.

Doi: politica de comerț exterior a României este puțin anacronică (să nu spun mai mult), pentru că s-a axat numai pe comerțul cu țările occidentale. Într-un fel este bine: pentru ca să exporți produse în țări occidentale, trebuie să ai produse de înaltă calitate. Dar doamna Merkel se duce peste tot (în China, în Rusia și în alte țări din lume) și face contracte foarte mari, în afara Uniunii Europene. De ce Germania, Franța și alte state din UE au voie, iar România nu are voie? Noi, ADER-ul, propunem o diversificare a piețelor de export ale României, pentru că noi suntem vulnerabili din acest punct de vedere: nu avem nicio posibilitate de a exporta capacitatea de creație a poporului român. Deci iată alt element care ne diferențiază de alte partide, de PSD, ca atare. […]

 În sistemul de sănătate, vedem ce se întâmplă. Și atunci credem că trebuiesc făcute investiții nu neapărat per persoană, ca atare, ci într-un context mai larg, vizând în primul rând infrastructura sanitară și infrastructura educațională, dar și medici bine plătiți (și este foarte bine că s-au mărit salariile pentru medici, pentru că nu mai rămânea nimeni în România), profesori bine plătiți și în același timp noi trebuie să cointeresăm și să încurajăm performanța elevilor. Un elev în ziua de astăzi stă 6-7 ore în școală și ce primește? Nimic. Când se întoarce acasă, îi mai ia 2-3 ore ca să facă lecții, să mai studieze șamd. Cred că trebuie făcut un sistem național de burse – nu să rămână doar la latitudinea unor administrații locale județene, care să spună alții da, alții nu. Deci trebuie să instituim un sistem național de burse, pentru ca să pregătim forța de muncă competentă a României – să dezvoltăm România.

Faptul că pleacă din țară este hotărârea lor. Nu e bine că ne pleacă materia cenușie, creierele din România, dar se duc, studiază și foarte mulți vor să vină înapoi. Dar revenirea în România este o problemă foarte complicată, pentru că n-au la ce să vină. De aceea, legat de modelul economic, trebuie selectate câteva domenii foarte importante de excelență, prin care România se poate dezvolta. Nu putem să mai fabricăm totul – nu avem capacitatea necesară. Dar pe o economie inteligentă, o industrie inteligentă, o agricultură ecologică avem capacitatea asta. Deși 70% este deja cumpărat de străini. O fi bine? Nu știu – eu zic că nu, pentru că și politica de cumpărare a terenurilor spune că poate să cumpere un străin, dar dacă românii cumpără și ei în țara lui de destinație. Or, lucrul ăsta nu se respectă. Pe turism, iarăși avem capacități foarte importante. De asemenea, românii noștri sunt foarte buni în domeniul IT și în marile centre din IT din lume se cam vorbește limba română – ceea ce ne bucură foarte mult.

Un alt domeniu care ne interesează este acela al mediului. Trebuie făcută o strategie de mediu care într-adevăr să protejeze România. Și sunt foarte multe exemple negative. Doar unul să vă dau: faptul că unii parlamentari de la Partidul Social Democrat au depus în Parlamentul României o inițiativă legislativă prin care în zonele protejate și în pădurile virgine să poată face investiții este un lucru foarte grav. Și cred că această politică va duce ca această inițiativă să treacă prin aprobare tacită. Este un lucru foarte grav dacă s-ar întâmpla acest lucru și cerem să fie retrasă de urgență această inițiativă legislativă care prevede dreptul de a se intra în zonele împădurite, protejate, în pădurile virgine, să construiască acolo.

Ne deosebim și prin faptul că în programul nostru, noi suntem pentru păstrarea tradițiilor românești, pentru familia tradițională. Recent, ministrul PSD al Educației a pus în dezbatere publică un proiect în care spune că elevii, copiii noștri să înțeleagă că este foarte bine cu diversitatea sexuală, că părinții pot fi și numai bărbați, și numai femei șamd. Este un afront, este o bătaie de joc la ceea ce înseamnă educația românilor și la ceea ce înseamnă familia tradițională românească. Nu suntem de acord cu așa ceva! Și ca urmare a reacției publice, am înțeles că Ministerul Educației a retras pe șest acest proiect. Spun ei că familiile de persoane cu diversitate trebuiesc acceptate și încurajate și apreciate, și nu trebuie făcută nicio diferențiere. Eu nu vreau să văd așa ceva. Și suntem împotriva unei asemenea măsuri”, a detaliat Onțanu.

În continuare, ex-primarul Sectorului 2 a vorbit despre cele mai importante figuri atrase în partid.

„Eu mă bucur că avem două luni de la naștere. Partidul a fost aprobat de Tribunalul Municipiului București la sfârșitul lunii aprilie 2018. (…) Și iată că au venit în special specialiști. Președintele Consiliului Național al partidului este profesorul universitar doctor Laurențiu Rece – prorectorul Universității Tehnice de Construcții București – cea mai mare universitate tehnică de construcții din România. O altă personalitate care este recunoscută și ca fiind «îngerul copiilor» este prof. univ. dr. Ioan Gherghina – o somitate în domeniu. De asemenea, fostul viceprimar general al Capitalei, avocatul [Radu Florinel] Dumbrăveanu – un om cu o expertiză deosebită în domeniul administrației locale. De asemenea, și prof. univ. dr. Constantin Coderie, din Armată (dintre ofițerii rezerviști de rang înalt). Apoi, generalul prof. univ. dr. Mihail Orzeață (care a fost și comandantul aviației militare), generalul în rezervă Vasile Ciornei, gen. (r) Constantin Răileanu, doamna profesor Eleonora Toma (din zona medicală) șamd”, a punctat fostul edil de la S2.

Întrebat dacă a atras și oameni din mediul politic, Neculai Onțanu a răspuns: „Principalul nostru obiectiv este acela de a ne consolida noi înșine, în afara dorinței unora de a veni spre noi. Și nu avem niciun apetit să reprezentăm un plan B pentru alți lideri politici. Deja avem aproape 30 de organizații în România: mulți oameni importanți care nu au făcut politică, dar și alții cu experiență în domeniul economic, în domeniul cultural, care au venit la ADER. Avem organizații în 30 de județe și – spre marea mea bucurie – oameni din alte țări, care au constituit organizații acolo: președinta organizației partidului ADER din Anglia este o studentă în ultimul an din Londra: Veronica Ariton. În Franța, un mare avocat membru al baroului din Paris. În Germania, Cătălin Pilipăuţeanu – un scriitor deosebit, militant, cam de genul lui Adrian Păunescu. De asemenea: în Republica Moldova, un profesor universitar; în Italia, un om din zona economică, trăitor acolo de peste 20 de ani de zile, foarte bine cunoscut în Italia de către români”.

În altă ordine de idei: Neculai Onțanu a dat asigurări că ADER va fi prezent la toate alegerile anilor 2019-2020 și că membrii partidului deja au început demersurile pentru afilierea lui la familia europeană de stânga. Pe de altă parte, Onțanu a precizat că nu el va fi candidatul formațiunii pentru președinția României.

Totodată, Onțanu s-a plâns de faptul că acced în funcții înalte oameni care nu s-au făcut remarcați până atunci în vreun domeniu.

 

„Nu mai vrem guvernanți de ocazie. Nu mai vrem oameni care n-au condus în viața lor nimic și se trezesc miniștri. Mă uit la televizor și nu-i cunosc pe foarte mulți miniștri. Or, un om când ajunge ministru (membru al Guvernului), trebuie să fie un om care să fi făcut ceva în viața lui, să fie recunoscut în societate și de mediul științific în care a lucrat”, a spus fostul primar.

În plus, Neculai Onțanu (fost secretar general al UNPR) a deplâns fuziunea dintre Uniunea Națională pentru Progresul României și Partidul Mișcarea Populară (PMP). Discuția s-a purtat în contextul în care Traian Băsescu își exprimase recent regrete similare și îndemnase la denunțarea fuziunii.

„Fuziunea a fost o mișcare greșită (și din partea UNPR-ului, și din partea PMP-ului), care s-a bazat doar pe beneficii ușoare: câștigăm câțiva consilieri, câțiva parlamentari etc. Nu existau compatibilități politice între UNPR și PMP. Era evident că lucrul acesta se va întâmpla mai devreme sau mai târziu. Urmare acestei fuziuni nefericite care a fost decisă de conducerea UNPR-ului, au plecat foarte mulți consilieri, foarte mulți oameni din electorat au fost dezamăgiți de această măsură (aveam 500.000 de oameni care au votat UNPR). Acela a și fost momentul despărțirii mele de UNPR. Ați văzut că în ultima perioadă, câțiva oameni de la PMP care fuseseră de la UNPR au dezertat”, a încheiat Onțanu.

Secvența este disponibilă în intervalul 16:41 – 41:43:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *