Skip to content
Politică

ONU a votat statutul Ierusalimului: motivul pentru care România s-a abținut

Liberation

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a discutat despre statutul orașului Ierusalim, în contextul în care în decursul săptămânii precendente, președintele Statelor Unite ale Americii a declarat că Washingtonul recunoaște Ierusalimul ca și capitală a Israelului.

Astfel, ONU a hotărât, în largă majoritate, condamnarea hotărârii Casei Albe, mai ales după ce Statele Unite şi-au multiplicat ameninţările financiare la adresa ţărilor care se opun poziţei lor. Conform Digi24.ro, 128 din 193 de țări membre au aprobat rezoluția, nouă au fost împotrivă (printre care SUA și Israelul), iar 35 au decis să se abţină, printre care și România.

În consecință, Ministerul Afacerilor Externe a explicat motivul pentru care România nu și-a exprimat opinia privind problema discutată, dar și poziția pe care o adoptă. MAE consideră că tema statutului Ierusalimului vine într-o perioadă în care trebuie manifestată prudență, şi consideră mai degrabă necesară, în această etapă, relansarea dialogului direct în vederea deblocării procesului de pace.

Mai mult decât atât, MAE reafirmă poziția României, spunând că va susține, ca și până acum, eforturile comunităţii internaţionale de a contribui la o rezolvare justă şi de durată a conflictului israeliano-palestinian. Ministerul de Externe consideră necesară oprirea disensiunilor din Orientul Mijlociu pentru a restabili echilibrul relaților diplomatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *