Skip to content
Internațional

ONU, angajament în favoarea Tratatului de neproliferare nucleară

facebook ONU

Consiliul de Securitate al ONU şi-a afirmat într-o declaraţie angajamentul său în privinţa aplicării Tratatului de neproliferare nucleară (TNP) în cadrul unei reuniuni asupra acestui acord, organizată de Germania cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la intrarea acestuia în vigoare, potrivit AFP.

Membrii săi îşi subliniază în acest text disponibilitatea de a „lucra împreună şi de a-şi conjuga eforturile pentru a se ajunge la un rezultat pozitiv în cadrul Conferinţei de examinare a TNP”, care se desfăşoară la fiecare cinci ani şi a cărui următoare sesiune este programată pentru luna mai, scrie agerpres.ro.

În 2015, Conferinţa s-a soldat cu eşec, SUA şi aliaţii lor au respins atunci o iniţiativa arabă privind crearea unei zone libere de arme nucleare în Orientul Mijlociu.

Fără să citeze Coreea de Nord, care s-a dotat cu arme nucleare, şi Iranul, suspectat de Occident că şi-ar dori acelaşi lucru, Consiliul de Securitate subliniază în declaraţia sa „necesitatea menţinerii şi consolidării tratatului’ având în vedere ‘actualele provocări geopolitice internaţionale”.

„TNP rămâne cheia de boltă a regimului de neproliferare nucleară şi temelia pentru continuarea dezarmării nucleare şi de utilizare paşnică a energiei nucleare”, a apreciat Consiliul. „Punerea sa în aplicare completă este necesară”, precum şi de a se ajunge la „aderarea generală” la acest tratat, adaugă el.

Venind special la New York pentru această reuniune, ministrul german de externe, Heiko Maas, a menţionat că, în pofida realizărilor, „TNP se confruntă cu obstacole serioase’”

„Dezarmarea nucleară este în impas, noile tehnologii creează periculoase dezechilibre strategice, iar crizele de proliferare reclamă atenţia noastră deplină”, a subliniat el, menţionând Coreea de Nord.

Această ţară „s-a dotat cu arme nucleare – în dispreţul total faţă de TNP şi faţă de numeroasele rezoluţii ale Consiliului de Securitate”, a denunţat ministrul german de externe.

TNP a fost semnat în 1968 şi a intrat în vigoare, după ratificare, la 5 martie 1970.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *