Skip to content
Internațional

ONU face apel la crearea unui plan global de vaccinare anti-COVID-19

economictimes.com

Antonio Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, a făcut apel miercuri la crearea unui plan global de vaccinare împotriva COVID-19, avertizând că inechitățile din eforturile inițiale expun la risc atât sănătatea lumii, cât și economia, transmite AFP preluată de France 24.

În deschiderea unei sesiuni speciale a Consiliului de Securitate cu privire la vaccinuri, eveniment organizat la nivel de miniștri de afaceri externe, Antonio Guterres a avertizat că doar 10 națiuni au administrat 75% din doze până acum – și că 130 de țări încă nu au efectuat nicio vaccinare.

Lumea are nevoie urgent de un plan global de vaccinare pentru a-i aduce împreună pe toți cei cu puterea necesară, expertiza științifică și capacitățile financiare și de producție”, a declaratAntonio Guterres, în cadrul reuniunii virtuale.

Secretarul general al ONU s-a arătat de părere că Grupul celor 20 de economii majore (G20) se regăsește în cea mai bună poziție pentru a înființa un grup de lucru privind finanțarea și implementarea vaccinărilor globale. În acest sens, Antonio Guterres a exprimat sprijinul deplin al ONU.

Dacă virusul este lăsat să se răspândească precum un incendiu în Sudul Global, acesta va suferi mutații iar și iar. Noi variante ar putea deveni mai transmisibile, mai letale și, potențial, ar putea amenința eficacitatea actualelor vaccinuri și diagnostice”, a subliniat Antonio Guterres, secretarul general al ONU.

La nivel global, numărul cazurilor confirmate de infecție cu SARS-CoV-2 a trecut de 110 milioane. Peste 2,4 milioane de persoane testate pozitiv pentru noul coronavirus au decedat, în timp ce aproape 85 de milioane s-au vindecat, conform datelor centralizate miercuri de Worldometer.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *