Adunarea Generală a ONU a prelungit vineri până la 30 iunie 2023 mandatul Agenţiei sale pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), a cărei existenţă este pusă sub semnul întrebării de doi ani de către SUA şi Israel, relatează AFP, citată de agerpres.
O rezoluţie asupra acestei prelungiri a fost adoptată de 169 de ţări, două au votat împotrivă – SUA şi Israel -, iar nouă s-au abţinut.
Mandatul actual de trei ani al UNRWA urmează să expire în iunie 2020.
10 miliarde de euro – adevărata miză a scandalului politic din Sănătate: Legăturile șefului CNAS cu familia Voiculescu
Culisele discuției dintre Cîțu și Barna pe tema demiterii lui Vlad Voiculescu. De ce nu a acceptat copreședintele USRPLUS interimatul la Sănătate
Vlad Voiculescu s-a bazat pe influența lui Cioloș și s-a trezit fără funcție. Pîrvulescu: A crezut că este foarte bine protejat, dar a fost o eroare
Ludovic Orban crede că Vlad Voiculescu şi-a dat cu stângul în dreptul: Premierul a luat o decizie corectă
Regula ”niciun ministru demis fără acceptul partidului”, cerută de USRPLUS, nu e pe placul liberalilor: ”Ar submina autoritatea premierului”
Rezoluţia aprobată vineri „le cere tuturor donatorilor să continue să îşi intensifice eforturile pentru a răspunde la nevoile prevăzute ale agenţiei”, în contextul degradării situaţiei socio-economice în regiune şi în special în Teritoriile Palestiniene.
Prelungirea mandatului UNRWA survine pe fondul dificultăţilor bugetare ale agenţiei de când SUA au oprit în 2018 ajutor lor financiar anual de 300 de milioane de dolari şi în contextul în care directorul său, elveţianul Pierre Krohenbühl, a fost nevoit la începutul lui noiembrie să plece din funcţie după ce a fost acuzat de abuz de putere.
Fondată în 1949, UNRWA gestionează şcoli şi furnizează un ajutor vital pentru milioane de refugiaţi palestinieni din Iordania, Liban, Siria şi Teritoriile Palestiniene. Ea are 30.000 de angajaţi, în principal palestinieni.
De mai mult de un an, SUA preşedintelui Donald Trump şi Israelul consideră că nu mai există nicio raţiune ca UNRWA să existe în forma actuală.
Cele două ţări se opun în special faptului că palestinienii pot transmite statutul de refugiat copiilor lor, dorind astfel să reducă numărul de persoane care beneficiază de ajutor din partea UNRWA. Palestinienii denunţă această abordare ca fiind o încălcare a drepturilor lor.