Skip to content
Internațional

ONU: Mandatul Agenţiei pentru refugiaţii palestinieni a fost prelungit până în 2023

pixabay.com
" "

Adunarea Generală a ONU a prelungit vineri până la 30 iunie 2023 mandatul Agenţiei sale pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), a cărei existenţă este pusă sub semnul întrebării de doi ani de către SUA şi Israel, relatează AFP, citată de agerpres.

O rezoluţie asupra acestei prelungiri a fost adoptată de 169 de ţări, două au votat împotrivă – SUA şi Israel -, iar nouă s-au abţinut.

" "
" "

Mandatul actual de trei ani al UNRWA urmează să expire în iunie 2020.

Rezoluţia aprobată vineri „le cere tuturor donatorilor să continue să îşi intensifice eforturile pentru a răspunde la nevoile prevăzute ale agenţiei”, în contextul degradării situaţiei socio-economice în regiune şi în special în Teritoriile Palestiniene.

Prelungirea mandatului UNRWA survine pe fondul dificultăţilor bugetare ale agenţiei de când SUA au oprit în 2018 ajutor lor financiar anual de 300 de milioane de dolari şi în contextul în care directorul său, elveţianul Pierre Krohenbühl, a fost nevoit la începutul lui noiembrie să plece din funcţie după ce a fost acuzat de abuz de putere.

Fondată în 1949, UNRWA gestionează şcoli şi furnizează un ajutor vital pentru milioane de refugiaţi palestinieni din Iordania, Liban, Siria şi Teritoriile Palestiniene. Ea are 30.000 de angajaţi, în principal palestinieni.

De mai mult de un an, SUA preşedintelui Donald Trump şi Israelul consideră că nu mai există nicio raţiune ca UNRWA să existe în forma actuală.

Cele două ţări se opun în special faptului că palestinienii pot transmite statutul de refugiat copiilor lor, dorind astfel să reducă numărul de persoane care beneficiază de ajutor din partea UNRWA. Palestinienii denunţă această abordare ca fiind o încălcare a drepturilor lor.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *