ONU solicită măsuri împotriva căldurii extreme, după cea mai fierbinte zi înregistrată vreodată

Sursa foto: United Nations

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ţărilor să abordeze urgenţa reprezentată de epidemia de căldură extremă, alimentată de schimbările climatice, joi, la scurt timp după cea mai călduroasă zi din istoria înregistrărilor, relatează Reuters.

„Căldura extremă este noua anormalitate”, a declarat Guterres. „Lumea trebuie să se ridice la înălţimea provocării reprezentate de creşterea temperaturilor”, a spus oficialul.

Pe fondul schimbărilor climatice, valurile de căldură sunt mai frecvente, mai intense şi durează mai mult, în întreaga lume.

În acest an, condiţiile caniculare au ucis deja 1.300 de pelerini hajj, au dus la închiderea şcolilor pentru aproximativ 80 de milioane de copii din Africa şi Asia şi au condus la o creştere a numărului de cazuri de spitalizare şi deces în regiunea Sahel.

Fiecare lună, începând din iunie 2023, a fost cea mai călduroasă de la debutul înregistrărilor, în 1940, comparativ cu luna corespunzătoare din anii precedenţi, potrivit Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene.

ONU a cerut guvernelor nu doar să reducă emisiile de combustibili fosili – motorul schimbărilor climatice – ci şi să întărească protecţia persoanelor cele mai vulnerabile, inclusiv vârstnici, femei însărcinate şi copii, dar şi să sporească garanţiile pentru lucrători.

Conform unui raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) publicat joi, peste 70% din forţa de muncă la nivel mondial – 2,4 miliarde de persoane – sunt expuse în prezent unui risc ridicat de căldură extremă.

În Africa, aproape 93% din forţa de muncă este expusă la căldură extremă, iar în statele arabe acest procent este de 84%, potrivit raportului OIM.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: