Skip to content
Internațional

ONU va deschide o investigație cu privire la posibilele crime de război comise de Rusia în Ucraina

haaretz.com

Consiliul Drepturilor Omului din cadrul ONU a adoptat, joi, o rezoluție pentru a deschide o investigație asupra posibilelor crime de război care ar fi fost comise de trupele ruse în regiunea Kiev și în alte zone din Ucraina, o inițiativă denunțată de Rusia drept o răzbunare politicăs.

Membrii organismului au adoptat rezoluția cu o majoritate covârșitoare, de 33 la 2, iar actul deleagă o Comisie de Anchetă să investigheze evenimentele din regiunea Kiev și din alte zone, cum ar fi Sumy, care au fost ocupate temporar de trupele ruse. „Zonele care au fost sub ocupație rusă în finalul lui februarie și în martie au experimentat cele mai oribile încălcări ale drepturilor omului de pe continetul european din ultimele decenii”, a declarat Emine Dzhaparova, oficial de rang înalt din Ministerul ucrainean al afacerilor externe.

Ea a vorbit în fața Consiliului în sistem de videoconferință și le-a arătat membrilor un desen despre care spune că a fost făcut de băiețel de 11 ani care a fost violat în fața mamei sale. „El de fapt și-a pierdut după aceea capacitatea de a vorbi și singura modalitate prin care comunică este prin linii negre”, a declarat Dzhaparova.

Reuters a menționat că nu a putut verifica evenimentele reclamate de oficialul ucrainean și că purtătorul de cuvânt din misiunea diplomatică rusă nu a răspuns la solicitarea de a face un comentariu. Federația Rusă, care neagă că ar fi comis abuzuri în războiul din Ucraina, și-a lăsat liber locul din Consiliul cu sediul la Geneva în semn de protest.

„În loc să discutăm adevăratele cauze care au condus la criza din această țară și să căutăm modalități să le rezolvăm, `Occidentul colectiv` organizează încă o debandadă politică pentru a demoniza Rusia”, a afirmat ambasadorul rus la ONU, Gennady Gatilov, conform declarației pe care a transmis-o prin e-mail înainte de votul din Consiliu. China a votat „împotrivă” alături de Eritrea. „Am observat că în ultimii ani politizarea și confruntarea (în Consiliu)… a fost în creștere, ceea ce a afectat sever credibilitatea, imparțialitatea și solidaritatea”, a spus ambasadorul chinez Chen Xu, potrivit sursei citate de b1.ro.

Federația Rusă a fost suspendată din Consiliul de 47 de membri luna trecută, deși Moscova susține că ea a părăsit organismul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *