Skip to content
Europa

ONU va încerca să pună în aplicare o încetare a focului umanitară între Rusia şi Ucraina

Minurso

Naţiunile Unite vor încerca să pună în aplicare o ‘încetare a focului umanitară’ între Rusia şi Ucraina şi intenţionează să-l trimită la Moscova şi Kiev pe secretarul său adjunct responsabil de probleme umanitare, a anunţat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, citat de AFP.

Într-o declaraţie de presă la sediul ONU din New York, Guterres a afirmat că ‘i-a cerut lui Martin Griffiths (secretarul general adjunct pentru afaceri umanitare) să analize imediat cu părţile implicate posibilitatea unor acorduri şi aranjamente pentru o încetare a focului umanitară în Ucraina’.

Întrebat de jurnalişti asupra modalităţilor practice ale sarcinii încredinţate lui Griffiths, Guterres a precizat că adjunctul său va reveni de la Kabul, unde se află în prezent. ‘Sper să poată merge cât mai repede posibil atât la Moscova, cât şi la Kiev’, a adăugat el.

Secretarul general al ONU a denunţat faptul că, ‘de la începutul invaziei ruse acum o lună, războiul a dus la pierderea fără sens a mii de vieţi, la strămutarea a zece milioane de persoane, în principal femei şi copii, şi la distrugerea sistematică a infrastructurii esenţiale’ a Ucrainei. ‘Aceasta trebuie să înceteze!’, a declarat şeful Naţiunilor Unite, potrivit sursei citate de Agerpres.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat joi, cu o majoritate covârşitoare de 140 de voturi, o nouă rezoluţie ‘istorică’, dar nu cu caracter obligatoriu, care ‘cere’ Rusiei să oprească ‘imediat agresiunea sa’ împotriva Ucrainei.

Autorităţile ucrainene şi-au manifestat îngrijorarea luni faţă de agravarea situaţiei legate de portul asediat Mariupol, unde cel puţin 5.000 de persoane şi-au pierdut deja viaţa, acest bilanţ al victimelor fiind dat publicităţii înaintea negocierilor ucraineano-ruse, preconizate pentru marţi la Istanbul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *