Ziua de 21 august 2023 este marcată de Organizaţia Naţiunilor Unite drept Ziua internaţională pentru comemorarea şi omagierea victimelor terorismului. Cu prilejul celei de-a şasea marcări a acestei zile, în 2023, este organizat evenimentul cu titlul „Moştenire: Găsirea speranţei şi construirea unui viitor mai bun”. Anul trecut, Ziua internaţională ONU pentru comemorarea şi omagierea victimelor terorismului a fost organizată în cadrul temei „Supravieţuind Terorismului – Puterea Amintirilor”.
În cadrul acestor zile sunt prezentate şi ascultate voci reprezentative ale victimelor terorismului care împărtăşesc experienţele şi demersurile de creare a unei imagini pozitive şi pline de semnificaţie prin sporirea conştientizării asupra impactului pe termen lung al terorismului şi prin omagierea celor care şi-au pierdut viaţa şi a celor a căror viaţă a fost afectată pentru totodeauna, indică portalul oficial al Naţiunilor Unite.
În acest sens, pentru marcarea acestei zile, secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, menţionează:
„Cu prilejul acestei zile internaţionale şi cu fiecare zi, trebuie să ne asigurăm că victimele şi supravieţuitorii sunt mereu auziţi şi nu sunt uitaţi”.
Această zi internaţională a fost instituită în conformitate cu textul Rezoluţiei 72/165 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite. Demersul are rolul de a contribui la consolidarea eforturilor depuse de Adunarea Generală a ONU, de Comisia pentru Drepturile Omului şi de Consiliul pentru Drepturile Omului pentru promovarea şi protejarea drepturilor victimelor terorismului. Adunarea Generală a ONU reconfirmă promovarea şi protejarea drepturilor omului şi statul de drept în plan naţional şi internaţional, condiţii esenţiale pentru prevenirea şi combaterea terorismului.
La 8 septembrie 2006, a fost adoptată Rezoluţia 60/288 privind Strategia globală de combatere a terorismului, care stipulează că dezumanizarea victimelor se numără printre condiţiile care contribuie la răspândirea terorismului, iar măsurilor care vizează respectarea demnităţii umane şi menţinerea statului de drept reprezintă un demers eficient de combatere a acestui flagel, potrivit ONU.
Principala responsabilitate pentru sprijinirea victimelor terorismului şi apărării drepturilor acestora revine statelor membre ONU.
Naţiunile Unite acţionează în sprijinirea statelor membre pentru implementarea Pilonului I şi IV din Strategia Globală de Combatere a Terorismului. Adunarea Generală a revizuit Strategia de Combatere a Terorismului prin trei texte de rezoluţii (66/282; 68/276; 72/284), urmărind astfel consolidarea rolului deosebit de important pe care îl reprezintă victimele în combaterea flagelului şi în prevenirea extremismului violent, dar şi în ce priveşte recunoaşterea şi păstrarea drepturilor umane.
Ziua internaţională este marcată de misiunile permanente ale statelor ONU în colaborare cu Biroul Naţiunilor Unite pentru Combaterea Terorismului şi Directoratul Executiv al Comitetului pentru Combaterea Terorismului, organism înfiinţat la 15 iunie 2017 prin Rezoluţia 71/291 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite.
Înfiinţarea Biroului Naţiunilor Unite pentru Combaterea Terorismului a reprezentat un demers de reformă instituţională realizat de secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Gutteres, în urma raportului A/71/858 privind Capacitatea Naţiunilor Unite de Sprijinire a Statelor Membre în ce priveşte implementarea Strategiei Naţiunilor Unite de Combatere a Terorismului Global.
Strategia ONU de Combatere a Terorismului, descrisă în Rezoluţia Adunării 60/288, şi rezoluţiile suplimentare ale aceluiaşi organism asigură mandatul legal de funcţionare al Biroului ONU de Combatere a Terorismului. Biroul colaborează strâns cu Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite şi cu organismele subsidiare mandatate să intensifice capacitatea statelor membre ale Naţiunilor Unite de a preveni şi de a răspunde actelor de terorism.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News