Skip to content
Politică

Operațiunea Balconul începe cu amenzi: Firea îi vânează până și pe chiriași EXCLUSIV

nineoclock.ro

În căutarea „celei mai frumoase fațade, a celui mai frumos balcon și a celei mai frumoase grădini” din București – concurs anunțat în urmă cu o lună de Primăria Generală a Municipiului București – Gabriela Firea anunță o serie de amenzi menite să îi convingă pe bucureșteni să pună osul la treabă.

În mod ironic, deși primarul general a anunțat o campanie de înfrumusețare a imobilelor finalizată cu premii în bani sau în ustensile necesare într-o gospodărie, startul concursului ar putea debuta cu amenzi.

Amnezie sau ignoranță?

„Într-una din ședințele viitoare ale Consiliului General, vom veni și cu o propunere de stimulente financiare, respectiv reduceri la taxele și impozitele locale, pentru cei care contribuie la aspectul plăcut și ecologic al clădirilor din București”, anunța în luna aprilie primarul general Firea, într-un comunicat de presă.

Surpriză însă! Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General din 18 mai, Firea înaintează spre aprobare un proiect de hotărâre în care instituții, persoane juridice și persoane fizice care dețin în proprietate imobile în Capitală sunt nevoite să efectueze constant ”lucrări de reparații, amenajări și alte lucrări specifice” sub amenințarea unor amenzi cuprinse între 1000 și 5000 lei.

Până aici nimic dubios, în condițiile în care Hotărârea Consiliului General pare să evolueze în tonul Legii 153/2011, cu completările și modificările ulterioare.

Anomaliile apar în paragraful următor, în care edilul-șef amenință cu amenzi inclusiv chiriașii persoane fizice din imobile pentru neîntreținerea clădirilor, ignorând cu nonșalanță faptul că aceștia nu pot solicita nici măcar un aviz de renovare a imobilului, sarcina picând exclusiv în grija proprietarilor.

Obligațiile cetățenilor:

  1. a) Întreținerea și curățenia locuințelor pe care le dețin în proprietate sau chirie, a anexelor gospodărești, a curților și împrejmuirilor acestora;
  2. b) Curățarea fațadelor locuințelor și a altror construcții amplasate la frontul străzii, tencuirea și zugrăvirea periodică a acestora;
  3. c) Finalizarea construcțiilor începute, pe baza autorizațiilor eliberate de primari, în condițiile și termenele stabilite de aceștia.

 

Populism dublat de amenințări

Pentru opoziția din Consiliul General al Municipiului București, proiectul de hotărâre prin care Firea se dovedește decisă să vâneze cu amenzi până și chiriașii este lovit de nulitate și intră în aceeași gamă de inițiative cu aer populist la care se dedă primarul general.

Nu are nicio valoare legală. Legea există, dar nu avem un regulament de aplicare. La un moment dat, s-a făcut o inventariere a clădirilor ale căror fațade ar trebui renovate de urgentă. Sunt cam 1000 de imobile, multe dintre acestea regăsindu-se în cele 94 de zone urbane protejate.

S-a încercat o sancționare a proprietarilor acestor clădiri și s-a mers până acolo încât s-au depus plângeri penale împotriva lor. Toate s-au întors cu NUP la Biroul de Disciplină în construcții.

Nu cred că ar trebui acționat astfel. Până la urmă, cei de la Disciplina în construcții nu au personal nici cât să verifice ce se întâmplă la două străzi distață de Primăria Generalîă a Capitalei. Să declanșezi o vânătoare de vrăjitoare în tot Bucureștiul, pe zeci de mii de imobile este o aberație.

Ideal ar fi să le oferim oamenilor consultanță pentru încadrarea imobilelor în peisajul urbanistic al zonei, să negociem cu instituții de credit acordarea unor credite pe termen lung cu dobânzi preferențiale pentru renovarea unor imobile istorice. Noi vom contesta acest proiect de hotărâre”, spune consilierul general Roxana Wring din partea USR.

 

 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *