Skip to content
Opinii & Analize

Operațiunea ,,Pârjoliți holdele, otrăviți fântânile’’

În 13 iunie 1948, oficiosul ,,Scânteia’’ titra: ,,Întreprinderile smulse din mâinile lacome ale explotatorilor devin bun al întregului popor’’. 60 de ani mai târziu, Teodorovici și Vâlcov, prin Liviu Dragnea, se pregătesc au un discurs similar: ,,taxa pe lăcomie și celelalte măsuri fiscale au fost adoptate’’. Intersantă tușa proprie a lui Liviu Dragnea, care nu poate fi explicată în niciun fel de vreo verticalitate ci mai degreabă de teama că bula economică în curs de fâsâire se va sparge mai devreme decât are el nevoie:,,am văzut, am citit reacții din partea unor sau altora, inclusiv din partea unor mari companii. Eu îi sfătuiesc, îi avertizez, să înceteze să mai șantajeze statul român’’.

 

În urmă cu 60 de ani, ziarul Scânteia anunța că la propunerea ,,avangardei clasei muncitoare’’, Consiliul de Miniștri a adoptat și Marea Adunare Națională a votat în unanimitate legea pentru naționalizarea întreprinderilor industriale, miniere, bancare, de asigurări și de transport. 60 de ani mai târziu, sunt vizate de ,,taxarea lăcomiei’’ aceleași industrii: energia, comunicațiilor, băncile, asigurările (prin componenta de pensii private). Nu și cea de transport unde nu avem investitori strategici alții decât Costel Comana care s-a spânzurat în avion după ce cumpăra terenuri în Teleorman. Sau Gruia Stoica.

 

În urmă cu 60 de ani, ziarul Scânteia denumea naționalizarea ,,mare act revoluționar înfăptuit de clasa muncitoare după zeci de ani de luptă contra jafului, asupririi și umilinței îndurate de generații de oameni ai muncii’’. După 60 de ani, Teodorovici și Vâlcov, prin Dragnea, spun cam același lucru.

 

România încă mai plătește pentru furturile de industrie, de societăți sau de bunuri făcute de comuniști. Este drept că administratorii României de după 1990 au văzut și în această despăgubire, o oportunitate de afaceri, prin corupție. Cea mai bună dovadă este Fondul Proprietatea, care transfera active cheie ale statului în proprietate privată în scopul despăgubirii a peste 200.000 de români. În fapt, doar 10.000 au fost despăgubiți prin fondul Proprietatea, majoritatea celor cu sume mari fiind samsari de drepturi litigioase cu intrări penale la Autoritatea Națională de Restiturie a Proprietății.

 

,,Cei care extrag gazele din resursele naturale (…) cer statului român să rămână indiferent. Firmele românești să se închidă una după alta. Așa ceva nu se poate. Asta ar fi însemnat să fim un Parlament care să rămână indiferent și să privească cum România se întoarce înapoi’’, a mai spus Liviu Dragnea. ,,Așa ceva nu se poate’’.

 

Ba vor să ne arate contrariul, așa cum demonstrează chiar propunerile de modificări fiscale ale Vâlcovilor și Teodorovicilor: dacă inflația nu ne convine – decretăm prin lege cât să fie inflația. Dacă economia refuză să crească conform dorințelor (6,1% în 2018), admitem un ritm mai mic de creștere, dar PIB-ul deși crește mai puțin, iese mai mare. Stabilim PIB-ul prin Ordonanță. Dacă statul distorsionează și scumpește dobânzile pentru mine și pentru dumneavoastră  pentru că nu are suficiente resurse pentru cheltuielile pe care le majorează nestustanabil, stabilim prin lege o dobândă mai mică, iar cei care o încalcă, vor fi penalizați. Mentalitate de milițieni.

 

În fapt, sectoarele blamate de Dragnea, Vâlcov și cvasi-verișorul lui mai mic, Teodorovici, sunt exact cele care reprezintă economia, și nu cele care prăbușesc economia. Cam asta este economia României acum: energie, comunicații, intermedieri financiare în bănci și asigurări cu derivatele din alte industrii. Lovești în energie, comunicați și în industria banilor, lovești în toată economia. Un echivalent al pârjolirii holdelor și otrăvirii fântânilor. După care, domnii vor fugi în munți.

 

Dragnea a luat-o pe fentă și ne explica despre majorările de prețuri nesustenabile din energie. Păi cine a fost primul care s-a înfruptat din ele? Nu Vâlcovii și Teodorovici, prin dividendele speciale luate de la aceste compnaii, în dauna investițiilor?

 

Dragnea ne spune că cei care extrag gazul ne cer să rămânem indiferenți. Păi cine le-a învățat așa? Cine le-a înghețat redevențele fie la petrol, fie la gaze, practic pe termen nelimitat? De ce nu a majorat Dragnea redevențele la petrol și gaze în cazul Petrom (cu efect benefic pentru încasările bugetare) și le-a lăsat mizerabile? Răspunsul este simplu: pentru că Vâlcovii și Teodorovicii preferă ca toate aceste măsuri să fie decontate de populație, nu de companii.

 

Este simplu: dacă redevențele ar fi fost majorate (în locul aplicării unei taxe pe cifra de afaceri), energia se scumpea. Dar banii mergeau la stradă, școală și spital (redevențele sunt încasate de stat).

 

Nu vorbim despre pierderi așa cum neadevărat susține Vâlcov pentru că plafonarea prețului la energie nu înseamnă o scădere a facturilor. Ci pur și simplu, într-o primă fază, o menținere la același nivel, după care, o scumpire. Nimeni nu poate împiedica o companie să își transfere în prețuri componentele obiective care duc costurile în sus. Cum ar fi taxarea cifrei de afaceri.

 

În fapt, pe scurt, aceasta reprezintă concluzia acestei ordonanțe: nu poate genera creșterea bunăstării românilor (serviciile bancare și chiar și creditele vor mai scumpe în urma ordonanței, iar depozitele mai prost bonificate, energia mai scumpă, comunicațiile mai scumpe). Ci ordonața urmărește naționalizarea pierderilor produse de proasta administrare a creșterii pe datorie.

 

Pentru că vă reamintesc toate ,,performanțele’’ anunțate de Vâlcov, Dragnea sau Teodorovici zero investiții dar majorări de salarii în sectorul bugetar, de pensii și de pensii speciale, făcute EXCLUSIV pe datorie, pe deficit.

 

Domnul Teodorovici este chiar caraghios fundamentând impozitarea activelor bancare. Oare știe ce sunt acelea active bancare? Oare știe că supra-impozitarea creditelor se transformă tot în cost suplimentar al creditului pentru datornic?

 

Oare știe că activ bancar este inclusiv titlul de stat emis de el, iar supra-impozitarea titlului de stat se va traduce într-o dobândă mai mare inclusiv pentru el, Tedorovici?

 

Oare știe că sursa activelor, respectiv depozitele vor fi mai slab bonificate și roase de inflație iar băncile vor schimba doar structura profitului introducând comisioane noi, astfel încât în România va deveni din în ce mai scump să folosești serviciile bancare? Nu, domnul Teodorovici nu știe asta, pentru că se mira cum băncile oferă dobândă la depozite de 1% pe an și plasează în credite ipotecare cu dobândă de 6% pe an. Dacă i se pare mult domnului Teodorovici, îl rog să mă împrumute cu toții leii pe care îii are, în lei, pe termen de 30 ani, Că îi dau eu înapoi după 30 de ani, cu 6% dobândă, indifrent de cât va fi inflația între timp.

 

Nu este nicio urmă de protejare a românilor prin această ordonanță de urgență. Din contră. Este vorba de amendarea lor și punerea în sarcina lor, pe lângă datoria publică, a unor noi costuri suplimentare care vor scumpi viața în România și vor reduce venitul disponibil. Folosind același discurs precum comuniștii în urmă cu 30 de ani: lacomii de capitaliști, ciocoi, etc. Asta este ,,facem istorie’’ pe care o anunța Tedorovici în urmă cu 2 săptămâni?

 

În fapt, motivul acestor schimbări, de mare cuprindere și mare magnitudine este unul singur: disperarea produsă de faptul că tot ceea ce au încercat pentru economie, nu a mers.

 

Iar rezultatul este criză bugetară. Iar efectul va fi o criză bugetară și mai mare. Ceea ce va crea pretextul prin această operațiune de otrăvire a fântânilor și pârjolire a holdelor ca Vâlcov și cei care sunt în spatele luni, să pretexteze că nu se mai poate fără amnistie fiscală, respectiv fără spălare de bani prin cod fiscal pentru averile nejustificate.

 

Domniile lor uită însă că lupta împotriva spălării banilor este la nivel global și că este doar o chestiune de timp și nu de mult timp până când reflectoarele vor fi puse asupra Vâlcovilor și Tedorovicilor fie că vor mai fi în guvern sau deja, acolo unde le e locul. Oricât ar încerca să fugă în munți.

 

5 comentarii la “Operațiunea ,,Pârjoliți holdele, otrăviți fântânile’’

    1. Mai Marine, „pui de securist”, „sorosist” si altele asemenea iti sunt daltuite de altii pe creier si tin loc de circumvolutiuni ?

  1. De fapt, aceasta ordonanta mai poate avea un titlu: „Galeti, zahar si ulei”. PSD-istii au inteles ca au nevoie de un nou bazin electoral propriu, care sa inlocuiasca seniorii care le-au asigurat 35 de procente timp de doua decenii si jumatate. In zona seniorilor au aparut cei care la revolutie erau tineri de 35-40 de ani, oameni cu alta mentalitate. Acesti seniori inteleg care este castigul democratiei, ce inseamna sa fii liber, sa faci parte din UE si Nato. Nu toti, dar o buna parte. PSD a inteles ca au pierdut majoritatea in aceasta generatie si s-au indreptat in alta directie. Au ales sectorul bugetar. Un sector neproducator, care e compus din oameni care au lucrat in majoritatea vietii doar la stat. Sunt speriati de gandul ca-si vor pierde siguranta zilei de maine si vor trebui sa ajunga sa-si caute de lucru in sectorul privat. Cresterile de salarii si bonusul de vacanta au un singur scop, mita electorala. Voturile din sistemul bugetar, adunate la partea mai putin educata a populatiei si la cea asistata, asigura PSD-ul ca va supravietui la putere si dupa 2020. Au nevoie de multi bani ca sa continue „pomenile electorale”. Daca-i interesa dezvoltarea acestei tari, Dragnea si clica sa trebuiau sa inceapa restructurarea reala a sistemului bugetar. Jumatate de milion de bugetari ar fi fost absorbiti fara probleme de sistemul privat, Aceste lucruri reduceau cheltuielile bugetare si cresteau incasarile la buget. Singura problema era ca PSD ajungea cu siguranta in opozitie, liderii centrali si regionali il urmau pe Adrian Nastase la „mititica”, iar cei fara probleme penale s-ar fi „lipit” mai greu de licitatii. Asa, vom continua cu „penalul” si „analfabeta functionala” cat va mai merge. Dupa ce-si vor rezolva problemele din dosare, nu va mai conta daca tara va intra intr-un colaps financiar. Oricum, in zece ani vor pleca spre Asia toate firmele venite in ultimul deceniu din vestul Europei si economia Romaniei va ajunge la cote foarte joase. Ei vor avea stranse resurse care sa le asigure supravietuirea la cote inalte. Noi, ceilalti, vom „pleca ca prostii din aceasta viata”…

  2. R.Soviani,indiscutabil ești o mitralieră…poate și deștept .poate…Dar masura „”comunistă”” ,cum o numești.a fost adoptată de anul trecut,2017, de Franța,Germania,Italia,Spania și…. trezit de noi cred ,Kurtz, austriacul aiurit…. Țările respective,au sărit pe IT și pe giganții Google ,Amazon…..
    Radule,era o vreme când te mai credeam…. Ar trebui să te străduiești mai mult,poate credem…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *