Operatorul centralei nucleare Cernavodă își propune dublarea investițiilor

Nuclearelectrica Oficial
Sursa foto: Facebook - Nuclearelectrica Oficial

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, își propune dublarea cheltuielilor pentru investiții anul acesta, de la un preliminat de 717,7 milioane lei în 2023 la circa 1,6 miliarde lei în 2024.

Mai mult de jumătate din sumă, respectiv peste 848 milioane lei, va fi direcționată către retehnologizarea unității 1 a centralei. SNN are în vedere și o contribuție de până la 225 milioane lei la capitalul RoPower Nuclear SA, vehiculul juridic înființat pentru implementarea proiectului de construire la Doicești a unei centrale de 462 MW cu reactoare modulare mici (SMR) concepute și dezvoltate de americanii de la NuScale.

Nuclearelectrica și Nova Power&Gas dețin câte 50% din acțiunile RoPower Nuclear. Alte cheltuieli de investiții pregătite pentru bugetare sunt legate de instalația de detritiere (126,5 milioane lei), oprirea planificată a reactorului 1 (125,2 milioane lei), amenajarea U5 (circa 85 milioane lei) și depozitul intermediar de combustibil ars (16,7 milioane lei).

În afara bugetului de investiții, SNN are în vedere să acorde companiei de proiect pentru SMR-urile de la Doicești și un împrumut de până la 535 milioane lei, convertibil însă în aport la capital. Un credit convertibil de același tip, de până la 400 milioane lei, este preconizat și pentru filiala EnergoNuclear, deținută 100% de SNN și care se ocupă de proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL