Operatorul centralei nucleare Cernavodă vrea instructori noi pentru paznicii înarmați, după ce mulți s-au pensionat

Sursa foto: Nuclearelectrica.ro
Sursa foto: Nuclearelectrica.ro

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, vrea să contracteze servicii de instruire teoretică și practică în domeniul armelor și munițiilor, pentru personalul de specialitate de la centrală, respectiv pentru circa 50 de persoane de la Serviciul Protecție Fizică și Informații Clasificate al CNE Cernavodă, relevă date analizate de Profit.ro.

″Pentru îndeplinirea condițiilor legale de operare în siguranță, CNE Cernavodă a achiziționat armament letal (pistoale semiautomate) pentru dotarea personalului de protecție fizică care desfășoară activități specifice la CNE Cernavodă. Operațiunile cu arme și muniții, gestionarea, administrarea și întreținerea armelor letale poate fi efectuată doar de către personal calificat, pregătirea și calificarea urmând a fi asigurată de către o firmă de specialitate autorizată. Firma autorizată eliberează certificate de absolvire pentru personalul care absolvă cu succes cursurile de instruire teoretică și practică în domeniul armelor și munițiilor″, se arată într-un document.

Potrivit sursei citate, serviciile de instruire sunt necesare pentru că o bună parte din angajații autorizați ai Nuclearelectrica, cu atribuții de gestionare, administrare și întreținere a armelor, s-au pensionat.

Reglementările Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) privind privind cerințele pentru calificarea personalului care asigura paza și protecția materialelor și instalațiilor protejate în domeniul nuclear obligă SNN să asigure echiparea și dotarea corespunzătoare a personalului de pază și protecție, pentru ca acesta să fie capabil să se opună cu succes oricărei amenințări. Acolo se mai menționează că posesorii de arme și operatorii stației centrale de alarmare ″trebuie să demonstreze stabilitate emoțională, printr-un certificat semnat de un psiholog și un psihiatru″.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL