Skip to content
Opinii

Opoziția care nu știe că e opoziție

Avem opoziție în România? „Sigur!”, mi-ar răspunde răspunde vestitele doamne de la vârful Partidului Național Liberal. Unde? Păi cum unde: pe Facebook! Nu acolo se face opoziție în România? Și ne mai întrebăm care sunt secretele victoriei alianței PSD+ALDE, care sunt principalele sale atuu-uri în alegeri și cheia succesului cu care se menține la putere? Răspunsul este simplu: lipsa Opoziției, tăcerea și inacțiunea ei.

Opoziția există doar pe hârtie

Membrii Opoziției sunt împrăştiaţi ca potârnichile pe Facebook, singura scenă unde mai au loc palide bătălii politice, că deh!, din păcate, doar acolo mai vedem câte o reacție.

Astfel că, dacă vă întrebați ce ”măsuri noi” mai adoptă PNL principalul partid de opoziție, aflați că nu face altceva decât să pună paie pe foc, alăturându-se protestatarilor din Piața Victoriei. Ceea ce nu înțelege însuși președintele partidului, Ludovic Orban, este că cetățenii României așteaptă o ALTERNATIVĂ! Cu tot respectul, dacă PSD face rău, voi cum ați face?

E lesne de înțeles că, amețit de aburii puterii PSD-iste, PNL-ul se prezintă astăzi ca un mare ghiveci împărțit pe la diverse posturi de televiziune, unde ba apar diverși membri care ba îl gâdilă sub bărbiţă pe Dragnea sau pe Dan Voiculescu, ba îl susţin pe Ghiţă, ba îl proslăvesc pe Iohannis. Iar asta nu e tot. Colac peste pupăză, uneori îl vedem pe micile ecrane pe însuşi președintele partidului, Ludovic Orban, care se prezintă mai aerian decât feisbuciștii. Cel mai grav este că ideea că menirea principală a PNL-ului este să facă opoziție la tot ce vrea să facă PSD e o prostie, iar ceea ce ar trebui să înțeleagă principalul partid de opoziție este că cetățenii României nu au nevoie de reacții pe Facebook, ci de alternative la ”grija zilei de mâine”.

În USR s-a stins lumina!

Chiar dacă au făcut o figură politică frumoasă prin intrarea surprinzătoare în Parlament, cei de la USR își reduc, pe zi ce trece, șansele să devină cu adevărat o forță politică viabilă. Odată cu plecarea fondatorului Nicușor Dan, partidul a intrat într-o stare de amorțire din care nu dă semne că ar mai ieși.

Rămas fără liderul fondator și fără imaginea care-i garanta identitatea, oricât de paradoxal și bipolar era ea exprimată uneori, ca în cazul raportării la problema modificării Constituției inițiate de Coaliția pentru Familie, USR are de acum toate premisele să se risipească și mai rapid decât a făcut-o pe vremuri fostul PP-DD.  Cum este posibil? Păi, vorbim despre un partid în care fiecare membru are doctrina lui diferită de a celorlalţi. Ca să-și impună ideile, mai mult sau mai puţin fixe, în Parlament, dar mai ales pe Facebook, fiecare USR-ist îşi face propriile campanii. Cum înțeleg ei să facă opoziție în Parlament: cu insigne în piept.

PMP-ul s-a mutat la Chișinău

Nici PMP-ul nu mai reușește astăzi să transmită, sau mai bine spus sa impună, un mesaj unitar.

Astfel, dacă este să luăm în considerare stinsele apariții pe scena politică românească și numeroasele apariții la vecinii de peste Prut, am înțelege doar o chestie din treaba asta: PMP-ul s-a mutat la Chișinău. Cui îi face opoziție? Asta nu mai știm. Ce face în schimb Traian Băsescu? Postează pe Facebook!

Iar dacă luăm în calcul ceea ce s-a întâmplat în ultima jumătate a anului, ştim doar că activitatea PMP se limitează la apariţiile televizate descalificante ale liderului partidului, Traian Băsescu, în care doar aruncă cu noroi în stânga și dreapta, fără să vină însă cu alternative la ”răul PSD”.

Cine mai face opoziție în România?

În acest context, cu o opoziție pe care nici SMURD-ul nu mai reușește să o resusciteze, rămân la tristul gând că, dacă mâine Guvernul ar ajunge pe mâinile PNL-ului, cel mai mare partid de opoziție, fără manual de instrucțiuni, acesta nu ar ști ce să facă cu el, pentru că, așa cum spuneam și altădată, PNL este în acest moment condamnat la inacțiune, la abandonarea doctrinei, ideologiei, valorilor și principiilor liberalismului, la nedemnitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *