PSnews

Ultima Oră

Opoziția dă alarma împotriva unui flagel social: Astfel de situații trebuie să înceteze

www.soc.ucsb.edu

Un grup de inițiativă format din 27 de parlamentari de la PNL, USR și UDMR au transmis Guvernului vineri, 11 august, o scrisoare deschisă privind avizarea de urgență a proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Solicitarea a fost trimisă premierului Mihai Tudose și unui număr de 6 membri ai Guvernului – ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia-Olguța Vasilescu, ministrul Sănătății, Florian Bodog, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ministrul Justiției, Tudorel Toader, ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, și ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu.

În scrisorea deschisă transmisă redacției PS News de Camera Deputaților, deputații se referă la recentul caz al tinerei din orașul Motru, județul Gorj, omorâtă în bătaie de partenerul acesteia și le cer autorităților de resort să facă eforturi pentru ca asemenea lucruri să nu se mai întâmple.

”Astfel de situații trebuie să înceteze. Orice victimă a violenței domestice este cu o victimă prea mult. În consecință, facem un apel pentru avizarea de urgență de către Guvernul României, prin ministerele de resort, a proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Ne dorim să primim rapid proiectul de lege în Parlamentul României, pentru a-l putea supune la vot, adopta și trimite mai departe la promulgare în cel mai scurt timp. Este esențial ca noua legislație să producă efecte cât mai curând posibil”, se arată în documentul pe care parlamentarii l-au trimis Guvernului.”, scriu autorii scrisorii deschise.

Parlamentarii semnatari fac apel, de asemenea, la obligațiile internaționale ale României pentru eradicarea violenței domestice și le amintesc miniștrilor și premierului Tudose despre propriile angajamente asumate în programul de guvernare al actualului Executiv.

„Nu avem dreptul să asistăm nepăsători la derularea acestor drame. Dimpotrivă, avem datoria, obligația și instrumentele să punem capăt unui flagel cu efecte grave asupra sănătății, calității vieții și bunăstării victimelor și familiilor lor, asupra dezvoltării întregii societăți. Vă amintim că România a ratificat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul), aceasta a intrat în vigoare la 1 septembrie 2016 și se impune transpunerea prevederilor Convenției în legislația internă. Totodată, vă amintim că, prin funcția pe care o dețineți, v-ați angajat să implementați măsurile cuprinse în Capitolul 9. Respect și demnitate pentru femei, din cadrul Programului de guvernare 2017 — 2020”, mai scriu deputații și senatorii.

Printre semnatarii apelului se numără Oana Bîzgan, Adrian Wiener, Iulian Bulai, Mara Calista, Cosette Chichirău, Alina Gorghiu, Mihai Goțiu, Dumitru Lupescu, Adriana Săftoiu.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi