Skip to content
" "
Politică

Opoziţia deja îi trasează sarcini Guvernului Cioloş. 8 paşi de urmat

Opoziţia deja îi trasează sarcini Guvernului condus de fostul comisar european pentru Agricultură Dacian Cioloş. Care sunt cei 8 paşi de urmat.

Într-un comunicat trimis, marţi, PSnews.ro, Partidul Social Românesc (PSRO) consideră că noul cabinet „va avea un rol important și dificil de îndeplinit”.

" "
" "

„El nu poate fi un simplu guvern de tranziție, un experiment pentru 12 luni, ci începutul unui drum lung și anevoios de tranformare a modului de guvernare și administrare a statului și economiei. Domnul Cioloș reprezintă o alegere inspirată, având o reputație solidă în țară și la nivel european. Însă, proiectul de guvernare și mandatul noului Guvern al României trebuie să fie mai mult decât o colecție de buni profesioniști și bune intenții. Românii așteaptă de la noul Guvern așezarea temeliei unui nou proiect de țară și a unei adevărate revoluții a bunei guvernări. Un nou proiect pentru România necesită un program guvernamental ambițios și nu unul minimalist, de simplă gestiune a status-quo-ului până la alegeri. În Guvern, dar și în majoritatea parlamentară nu au ce căuta oameni, idei și practici compromise”, consideră oamenii lui Mircea Geoană.

În accepțiunea PSRO, noul Guvern va trebui să respecte câteva condiții minime obligatorii pentru a obține un vot de învestitură și o susținere parlamentară fără fisură pe durata mandatului său:

„1. Respectarea unor criterii clare de integritate și profesionalism în desemnarea echipei guvernamentale. Un cod de integritate după modelul “Fii cinstit, domnule ministru!” pentru propunerile de miniștri și secretari de stat este absolut necesar.

  1. Politica economică din spatele bugetului trebuie orientată către investiții, și nu către consum. Politica economică nu trebuie să urmărească doar țintele de deficit sau inflație, ci și principalii indicatorii de dezvoltare umană. În acest sens, în premieră, viitorul Guvern trebuie să adopte o lege de execuție bugetară, transformând bugetele publice într-o pârghie de politică economică. Pentru domeniile educației, sănătății, infrastructurilor și apărării trebuie introduse primele elemente de bugetare multianuală.
  2. Politica fiscală trebuie gândită în sensul predictibilității, eficacității și echității. Este necesară introducerea declarației globale pe venit, alături de deductibilități pentru cheltuielile familiei pentru educație, sănătate și cultură, stimulând crearea de locuri de muncă și creșterea nivelului de trai.
  3. Rectificările bugetare „cu dedicație” din ultima perioadă trebuie anulate, punând capăt practicii mitei electorale prin banii publici alocați cu dedicație către primarii care aparțin partidelor de la Putere. Introducerea unor criterii obiective și transparente de alocare a resurselor publice trebuie să înlocuiască sistemul neo-feudal de folosire a banului public în interesul clientelei de partid.
  4. Regândirea politicii economice în scopul atragerii de investiții și de susținere a capitalului și exporturilor românești. Partidul Social Românesc susține înființarea unei bănci naționale pentru infrastructuri, a unei bănci de devoltare pentru IMM și agricultură și a unui fond suveran pentru energie și infrastructuri critice România-Moldova. De asemenea, P.S.RO consideră necesară crearea unei agenții de atragere de investiții de tipul Romania Trade and Invest.
  5. Depolitizarea și profesionalizarea instituțiilor statului, inclusiv prin modificarea legii funcționarilor publici, reprezintă o prioritate de grad zero.

Reinventarea statului român, ca eficacitate și credibilitate este cerută de întreaga societate, prin vocea zecilor de mii de români ieșiți în stradă. Instituțiile din țara noastră trebuie conduse de oameni integri și profesioniști, de „mandarini ai statului”, acesta fiind singurul mod de dezvoltare sănătoasă a statului.

P.S.RO consideră că este mai mult decât necesară demiterea șefilor de instituții din subordinea Parlamentului care nu au calificările profesionale cerute de lege (CNA, TVR, Radioul Public), iar pentru stabilirea înlocuitorilor trebuie alcătuit un juriu independent politic, care să îi evalueze pe baza criteriilor de performanță. În noua Constituție, Avocatul Poporului trebuie ales prin scrutin universal.

  1. Introducerea explicită a principiilor bunei guvernări și tranparenței în politicile și bugetele publice. PSRO solicită ca, pentru următoarele 12 luni, viitorul Guvern să nu mai emită Ordonanțe de Urgență, iar toate modificările de acte normative să urmeze cursul firesc de dezbatere și supunere la vot în Parlament și a consultării obligatorii a Consiliului Economic și Social.
  2. Noul Guvern și noua majoritate au datoria să producă o reformă reală a clasei politice. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin, introducerea votului electronic și a votului prin corespondență pentru creșterea participării populației la vot și coborârea pragului electoral la 3%, vor crea condițiile pentru abolirea monopolului politic al partidelor tradiționale și încurajarea regenerării scenei politice a țării”, se mai arată în comunicat.

" "
" "

1 comentariu la “Opoziţia deja îi trasează sarcini Guvernului Cioloş. 8 paşi de urmat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *