Skip to content
Politică

Opoziția dezleagă misterul scumpirilor din energie. Efectul Mișa arde la factură! EXCLUSIV

radioiasi.ro

Legislativul a adoptat miercuri proiectul de constituire a unei comisii de anchetă privind activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la inițiativa parlamentarilor PSD, dar aceasta pare să aibă rolul de a justifica eventuale manevre neortodoxe ale guvernului Mihai Tudose cu diverse companii de stat din energie.

Chestiunea este privită de opoziție ca o lovitură dată ANRE și, în final, consumatorilor casnici, decapitalizarea companiilor de stat din sector practicată în ultima lună și jumătate de către ministrul de Finanțe Ionuț Mișa urmând să fie compensată prin creșterea constantă a prețurilor la energie.

Claudiu Năsui, deputat USR, a afirmat miercuri pentru PSNews.ro că PSD nu face altceva decât să mimeze îngrijorarea în fața scumpirilor recente la gaze naturale și la energie electrică.

Este o criză de bani generalizată în bugetul țării. Ieri (marți – n.r.) s-a anunțat că prețurile la energie electrică și gaze cresc cu 6%, lucru care se vede la prețurile reglementate.

Dacă ne uităm la circuitul banilor, vedem că PSD a luat banii din companiile de stat care erau profitabile, cele care au monopol (Transelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz etc), iar acestea vor trebui să majoreze tarifele. O să ia bani din buzunarul oamenilor, ca un fel de formă de impozitare, dar aplicată sub forma majorării tarifelor în energie”, a creionat parlamentarul USR modul în care guvernul PSD-ALDE operează discret portofelul consumatorului de energie din România.

În plus, înființarea comisiei de anchetă pentru verificarea modului în care ANRE a controlat felul în care companiile au recurs la creșteri ale tarifelor pe piața de energie vizează și restrângerea drepturilor Autorității de Reglementare, Executivul urmând să umble constant la prețuri ori de câte ori partidul lui Dragnea reușește să mai ciuruiască pușculița bugetară.

PSD dorește să ia cât mai mult din atribuțiile ANRE, pentru a putea decapitaliza în voie singurele întreprinderi cu capital de stat care mai sunt rentabile: cele din energie. Până acum, aceste companii trebuiau să justifice la ANRE orice majorare de tarif. Din acest moment, ne putem aștepta ca Guvernul să dicteze prețul energiei în funcție de nevoia sa de a acoperi deficitul. Pentru majorări de tarif ce depășesc o anumită valoare se prevede ca 80% din diferența de preț să meargă direct către bugetul de stat.

Marțea viitoare mă aștept să treacă Ordonanța (OUG 64/2016 – n.r.), care aduce încă un val de majorări de 6% la gaze naturale începând cu aprilie 2018. Am reușit să o blocăm din primăvară și până acum, dar nu cred că vom mai reuși. Sunt loviți direct consumatorii casnici. Nu știu cum o să treacă populația peste această iarnă. Problema este că și companiilor le convine această situație. Gândiți-vă că pe piața de gaze naturale avem 2 producători doar – OMV și Romgaz. Companiile au avocați care fac lobby, presiune și câștigă din aceste scumpiri. În acest moment nimeni nu apără consumatorii”, a reclamat Sorin Bumb (deputat PNL), într-o declarație exclusivă dată PSNews.ro.

O primă creștere a tarifului la gaze naturale cu 6% va fi pusă în practică încă din săptămâna curentă, dar acesta este abia primul pas în avalanșa de scumpiri pe care guvernul PSD-ALDE vrea să o impună populației.

1 comentariu la “Opoziția dezleagă misterul scumpirilor din energie. Efectul Mișa arde la factură! EXCLUSIV

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *