Opoziția îl acuză pe președintele polonez că se ține de farse: Ceremonia de depunere a jurămintelor e „o mare comedie”

Sursa foto: Twitter

Președintele Poloniei a găzduit ceremonia de depunere a jurămintelor de învestitură a miniștrilor, luni. Partidele de opoziție susțin că este o „farsă” a lui Andrzej Duda cu membrii unui guvern care probabil va dura doar până în decembrie și că „marea comedie” e menită să amâne preluarea puterii, după ce ei au câștigat majoritatea la alegerile din octombrie, transmite Reuters.

Partidul naționalist Lege și Justiție (PiS), aflat la putere din 2015, a ajuns pe primul loc în alegeri, dar a rămas cu mult sub cele 231 de locuri necesare pentru majoritate și pare puțin probabil să câștige un vot de încredere în parlament.

O alianță largă de partide pro-UE, condusă de liderul Platformei Civice Donald Tusk, și-a asigurat 248 de locuri și și-a declarat disponibilitatea de a forma un guvern, dar cu toate acestea, președintele aliat al PiS, Andrzej Duda, i-a oferit prim-ministrului Mateusz Morawiecki prima șansă în acest sens.

„Respectăm tradiția prin numirea unui guvern format dintr-un candidat selectat de tabăra politică care a câștigat alegerile parlamentare”, a spus Duda după depunerea jurămintelor de învestitură a miniștrilor.

Următorul pas este ca Morawiecki să câștige votul de încredere în două săptămâni, dar având în vedere numărul de locuri, acest lucru pare puțin probabil.

Asta ar duce la o altă nominalizare pentru prim-ministru și acea persoană ar avea nevoie de o majoritate simplă într-un alt vot de încredere. Opoziția speră ca un cabinet condus de Tusk să ajungă la putere în acest pas.

Noul guvern al lui Morawiecki va fi compus din 50% din femei și se propune ca un cabinet de experți. Mai mulți oficiali din cabinetul său anterior au rămas, iar unii miniștri adjuncți au fost promovați.

Cu toate acestea, câțiva politicieni proeminenți ai PiS, inclusiv fostul ministru al Activelor Statului, Jacek Sasin, au declarat că nu se vor alătura noului guvern, ceea ce i-a determinat pe politicieni și comentatori din opoziție să spună că marile nume ale partidului nu vor să fie într-o administrație care este sortită eșecului.

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a declarat luni că sugestia conform căreia greii partidului nu vor să participe este „o minciună totală” și că ideea lui a fost formarea unui guvern format din experți și nu din politicieni.

„Ideea este că nu ar trebui să fie prea mulți politicieni în acest guvern”, a spus el agenției de știri de stat PAP. „Vrem să arătăm că este posibil să guvernăm altfel”.

Premierul a promis că va implementa propunerile de politică ale partidelor de opoziție în încercarea de a le convinge să lucreze cu el.

Cu toate acestea, apelurile sale au contat puțin în rândul parlamentarilor de opoziție, care acuză PiS că prezidează retragerea democratică care a blocat fondurile UE, o erodare a drepturilor femeilor, demonizarea grupurilor minoritare precum comunitatea LGBT și nepotismul crescut în companiile de stat.

„Știm cu toții că aceasta este o mare comedie și o farsă”, a declarat Marcin Kierwinski, un parlamentar din cadrul grupării liberale Coaliția Civică (KO), pentru postul privat Radio Zet. „Este o luptă pentru timp”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: