Skip to content
Politică

UPDATE Opoziția, pas înainte pentru înlocuirea Guvernului Dăncilă: a depus moțiunea de cenzură

Opoziţia a depus vineri la Parlament moţiunea de cenzură împotriva guvernului PSD-ALDE. Intitulată „Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, ruşinea României!”, aceasta a fost semnată de 163 de parlamentari, dar va avea nevoie de 233 de voturi pentru a schimba guvernul.

Aceasta moţiune de cenzură ar urma să fie citită luni în Plenul Parlament, pentru a fi votată într-o şedinţă comună a Senatului şi a Camerei Deputaţilor ce va avea loc joi.

Potrivit opoziţiei, pentru un incompetent dovedit, PSD-ALDE are cel puţin alte 3-4 rezerve şi mai slab pregătite, România e aruncată în instabilitate pentru Liviu Dragnea, moartea pândeşte în spitalele româneşti, educaţia e subfinanaţată, iar în privinţa infrastructurii se înregistrează cel mai mare deficit. Guvernului i se reproşează numărul mare de ministere, de secretari şi de subsecretari de stat plătiţi regeşte. Carmen Dan este prezentată ca ministrul care a dirijat bastoanele şi lacrimogenele împotriva cetăţenilor paşnici, ministrul Agriculturii drept „groparul zootehniei româneşti”, Tudorel Toader este icoana la care se închină toţi condamnaţii din penitenciare şi recidiviştii eliberaţi, iar ministrul. Finanţelor este cel care „încă mai confundă ministerul cu discotecile”. În opinia semnatarilor, este periculos pentru interesele naţionale ca ţara să rămână pe mâna acestui grup infracţional organizat, care distruge statul de drept şi dinamitează stabilitatea politică şi economică a României, scrie Adevărul.

„Guvernul marionetă al penalului Liviu Dragnea trebuie să plece azi! Aceasta nu este o cerere a opoziţiei, ci o urgenţă naţională! Grupul infracţional organizat, condus de Liviu Dragnea, care s-a instalat la conducerea României a slăbit statul, ca să şi-l supună, într-un moment în care avem nevoie de fim puternici, azi mai mult ca oricând. Afirmăm cu putere şi cu toată responsabilitate că este periculos pentru interesele naţionale ca ţara să rămână pe mâna acestui grup infracţional organizat, care distruge statul de drept şi dinamitează stabilitatea politică şi economică a României, într-un moment de instabilitate internaţională”, afirmă opoziţia la începutul textului moţiunii de cenzură care ar urma să fie depusă la Parlament.

Reprezentanţii opoziţiei îi reproşează premierului că, deşi la învestire documentul aprobat de Parlament se numea ”Programul de Guvernare 2018-2020”, toate acţiunile Guvernului l-au transformat în ”Programul de Guvernare după anul 2021 …”, deoarece toate angajamentele au fost amânate după această dată.


UPDATE

Regăsiți AICI textul moțiunii de cenzură

Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, este nevoie de un total de 233 voturi. PNL, USR și PMP au în total 150 de parlamentari, astfel că ar mai avea nevoie de 83 voturi de la celelalte partide.
Partidul lui Victor Ponta are 16 deputați și este posibil să mai primească 3 de la PSD, potrivit unor surse politice, UDMR – 30, minoritățile – 17. Mai sunt și alți 6 parlamentari neafiliați (fără deputații Pro România).
Chiar dacă ar vota cu toții, adică 69 de deputați, tot ar mai fi nevoie de 14 voturi din zona PSD-ALDE. 

Ce prevede regulamentul Parlamentului:

Moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă. Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *