Skip to content
Politică

Opoziția reclamă dezinformarea din partea lui Manda și acapararea Comisiei SRI EXCLUSIV

esensiana.com

Opoziția reclamă dezinformarea din partea senatorului Claudiu Manda și acapararea Comisiei parlamentare de control al SRI de către majoritatea PSD-ALDE-UDMR.

Ideile au fost exprimate în declarațiile oferite joi pentru PSnews.ro de către doi reprezentanți ai PNL din comisia amintită: senatorul Cristian Chirteș și deputatul Cezar Preda.

CITIȚI ȘI: Pristanda la Comisia de control: Claudiu Manda, CONTRAZIS de SRI

După cum puteți vedea în linkul de mai sus, senatorul PSD Claudiu Manda a vorbit despre „peste 311.000 de mandate” de securitate națională obținute de către SRI în intervalul 2005-2016. Câteva ore mai târziu, Serviciul Român de Informații l-a contrazis pe parlamentarul de Dolj, instituția lui Eduard Hellvig referindu-se la 28.784 de mandate solicitate în perioada 2004-2016.

În acest context, PSnews.ro a luat legătura cu Cristian Chirteș și Cezar Preda, întrebându-i cum au stat lucrurile în comisia parlamentară. Ambii aleși au precizat că senatorul Claudiu Manda nu s-a consultat cu niciunul dintre reprezentanții opoziției în legătură cu aceste cifre.

CITIȚI ȘI: Oana Florea (PSD) recunoaște că Manda a încurcat mandatele. FAKE NEWS în Comisia SRI? EXCLUSIV

Încă de la început, Cristian Chirteș a precizat că opoziția a refuzat să participe la discuția raportului prezentat de Claudiu Manda, în condițiile în care PSD-istul insistase ca documentul să fie votat în aceeași ședință.

„În primul rând, trebuie să începem de la ceea ce s-a întâmplat astăzi la comisie. Domnul Claudiu Manda a venit în cadrul comisiei cu un raport legat de mandatele pentru siguranță națională – un raport care nu ne-a fost adus la cunoștință cel puțin nouă, opoziției (celor din PNL și USR), în care efectiv erau puse șase concluzii, iar fiecare concluzie era motivată. Era ceva asemănător cu niște decizii deja luate înainte. Noi, ca opoziție, am refuzat să participăm la discuția acestui material. Am cerut răgaz de o săptămână-două ca să ne exprimăm și noi o poziție. Domnul președinte Manda a insistat că trebuie votat în aceeași zi. Am refuzat să participăm la discuția acestui material, însă numărul mare de mandate nu reieșea din ceea ce am primit noi de la Serviciul Român de Informații. Nu știu de unde a scos acest număr domnul Manda, însă va trebui și noi să verificăm exact, fiindcă avem informări clar date de către Serviciul Român de Informații.

Probabil domnul Manda s-a referit la mandatele de siguranță națională și la celelalte mandate de interceptare. Într-adevăr: eu cred că a confundat termenii, dacă ne referim la TOATE mandatele de interceptare (nu neapărat numai la cele de siguranță națională). Dar probabil a fost o expresie greșită. Nu am văzut declarația domnului Manda, nu o comentez, însă eu vă spun că în niciun caz nu au fost de ordinul sutelor de mii mandatele de siguranță națională. Au fost undeva în jur de 20.000, din câte țin minte”, a detaliat Chirteș.

În continuare, senatorul de Mureș și-a exprimat nemulțumirea că majoritatea PSD-ALDE-UDMR a acaparat întregul birou de conducere al Comisiei SRI.

„Din ce am văzut și în celelalte comisii parlamentare din cadrul țărilor cu care noi avem parteneriate: și opoziția are dreptul la un membru în biroul comisiei. Iată: la noi, biroul comisiei este format dintr-un reprezentant PSD (Claudiu Manda), vicepreședintele de la ALDE (Marian Cucșa) și domnul Csoma Botond de la UDMR, ca secretar”, a încheiat PNL-istul.

Mai mult: deputatul de Dâmbovița Cezar Preda a relatat pentru PSnews.ro că el și celălalt liberal au părăsit ședința comisiei.

„Domnul Manda a vorbit despre mandate de interceptare și autorizații de interceptare, pentru că SRI-ul nu are decât mandate de securitate națională – care-s 28.000. Restul sunt solicitări ale parchetelor pentru autorizații de interceptare. Beneficiari sunt parchetele, nu este SRI-ul. La cele 28.000 de mandate de securitate națională, beneficiar este Serviciul Român de Informații. Este o sumă care este publică: în fiecare an, în fiecare raport din 2004 până astăzi, veți găsi cum au evoluat: de la 3.000 până la 12.000 în total; pe urmă, defalcat, care-s mandate de securitate națională și care sunt autorizații de interceptări. Sunt diferite, ca beneficiari”, a afirmat Preda.

Întrebat de ce crede că Manda a prezentat cifra generală de „peste 311.000 de mandate”, fără să facă diferențierile necesare, PNL-istul a răspuns: „Pe mine mă cheamă Cezar Preda, nu mă chemă Claudiu Manda”.

„Domnul Manda și astăzi, la discuții cu privire la raportul făcut de trei funcționari în secret (deși dânsul zice că nu e în secret – au lucrat dânșii la el), eu cu domnul Chirteș am părăsit sala – am spus că nouă ne trebuie o săptămână să studiem; nu putem în 5 minute să citim ce au făcut 3 funcționari și să le amestecăm. Eu am stat cu domnul Chirteș până la începerea discuției acestui raport și am plecat – am spus că noi părăsim sala.

Ceea ce vreau să vă spun este că mi se pare foarte ciudat ce se întâmplă acum, dar este rezultatul acestui heirupism pe care l-am făcut în comisie: de un an de zile, ne ocupăm numai și numai de hârtii. Trimitem hârtii către autoritățile statului (în principal către SRI) și-i audiem pe toți cei care au probleme cu legea. Iar acum am ajuns într-un punct în care trebuie să ne descărcăm. Și descărcarea asta o face majoritatea parlamentară fără nicio ezitare. Noi, cel puțin (Partidul Național Liberal), nu vom participa la așa ceva, pentru că ne-am opus și modului în care s-a condus și modului în care s-a condus această comisie și s-au desfășurat lucrările. Și bineînțeles că vom avea opinie separată la raport”, a încheiat Preda.

Separat: într-un comunicat citat de Ziare.com, deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu l-a acuzat pe Claudiu Manda ca le-a cerut membrilor sa voteze raportul de activitate fara ca acestia sa aiba posibilitatea de a-l analiza inainte. Viziteu sustine ca acest mod de lucru contravine functionarii comisiilor parlamentare.

„Presedintele Comisiei de control a Serviciului Roman de Informatii a venit astazi cu un document in Comisia de Control pe care ni l-a prezentat ca fiind raportul Comisiei si ne-a cerut tuturor sa-l votam, cu toate ca reprezentantii opozitiei nu stiau ce se afla in document„, arata deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu.

„Aceasta modalitate de lucru contravine modului de functionare a comisiilor parlamentare. Chiar si in plen, rapoartele se trimit cu cel putin 3 zile inainte, tuturor parlamentarilor, pentru ca acestia sa poata vota in deplina cunostinta”, explica deputatul.

El afirma ca a refuzat sa voteze raportul, deoarece nu stia ce contine, iar cele cateva minute pe care le-a avut la dispozitie pentru a-l citi nu ar fi fost suficiente pentru o analiza asupra unui document de mai bine de 10 pagini care invoca diverse documente la care nu avea acces.

„Consider ca raportul de activitate al Comisiei de control a SRI este un document mult prea important pentru a fi votat fara o analiza prealabila si fara ca la el sa lucreze toti membrii comisiei. In acest caz, singurii care au lucrat la acest document au fost cei din gasca domnului Manda.

 Am solicitat sa amanam cu o saptamana pentru a putea analiza documentul in detaliu si a propune imbunatatiri dar cei din PSD, ALDE si UDMR au votat impotriva acestei propuneri”, mai spune deputatul USR.

Viziteu se intreaba retoric ce are de ascuns Claudiu Manda si de ce refuza sa conduca Comisia conform legii.

„Solicit mass-media sa investigheze de ce domnul Manda refuza sa conduca comisia de control SRI conform legii. Deocamdata nu putem decat sa ne intrebam ce anume din activitatea comisiei, sau poate chiar din activitatea SRI, doreste sa ascunda domnul Manda?”, se mai arata in document.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *