Skip to content
Politică

Opoziția strânge rândurile: Dircă (USR) anunță un nou atac la CCR EXCLUSIV

antidotul.ro

Opoziția strânge rândurile: senatorul USR George Dircă – membru al Comisiei juridice din forul legislativ superior – a anunțat joi, într-o declarație pentru PSnews.ro, un nou atac la Curtea Constituțională a României (CCR).

Este vorba despre atacarea celui mai recent amendament depus de către coaliția PSD-ALDE în aceeași zi în Comisia Iordache, care le va interzice procurorilor să dea infomații din dosarele aflate în faza urmăriii penale și să facă declarații cu privire la acestea.

DETALII AICI: Comisia Iordache iar riscă să inflameze spiritele: amendament ce nu le pică bine procurorilor

Senatorul jurist de Galați a început prin a-și exprima revolta că amendamentul îi va împiedica pe cetățeni să fie informați în legătură cu acuzațiile aduse la adresa unor persoane publice. În același context, parlamentarul Uniunii Salvați România a vorbit chiar despre atacarea amendamentului la CCR.

„În primul rând, acest amendament va aduce foarte mari prejudicii cetățenilor, care nu vor mai putea fi informați cu privire la anumite fapte săvârșite de anumite persoane.

Cea mai mare problemă aici este interdicția pe care o au autoritățile publice de a face declarații sau de a furniza alte informații din dosarele penale. De exemplu: noi de azi înainte nu vom mai putea afla dacă un primar, un viceprimar, un consilier local sau un parlamentar este acuzat de fapte de corupție. Asta în primul rând.

Există într-adevăr o excepție, la alineatul 4, care spune așa: totuși, organele de urmărie penală pot face publice anumite date atunci când există un interes public justificat de lege sau dacă acest lucru este necesar în interesul descoperirii și aflării adevărului. Deci ei pot anunța – în anumite situații – că anumite persoane sunt suspectate și cercetate și pot face un anunț de felul următor: «Invităm și alte persoane care au cunoștință de comiterea acestei fapte să ne contacteze pentru a fi martori sau altceva». Doar în situația asta. Acest «interes public prevăzut de lege» este o normă neclară. Și aici noi deja pregătim contestarea către Curtea Constituțională, a detaliat Dircă.

Confruntat cu articolul 285 din Codul de Procedură Penală, care prevede că urmărirea penală este o fază procesuală nepublică, senatorul jurist a atras atenția asupra unei ambiguități din textul amendamentului.

„Procedura, într-adevăr, este nepublică – adică la actele procedurale participă strict părțile din dosar. Dar este de interes să știu – eu, ca cetățean – că primarul meu a fosat acuzat de luare de mită sau de deturnare de fonduri. Eu zic că aici se justifică un interes public. Dar atenție! Ei spun: «interesul public prevăzut de lege». Deci restrâng interesul public numai la anumite situații în care legea stabilește acest interes public”, a subliniat George Dircă.

În continuare, i-am pus în vedere senatorului argumentul coaliției PSD-ALDE, potrivit căruia până acum doar martorii, experții și interpreții erau pedepsiți cu închisoarea pentru scurgerea de informații din dosare; nu și procurorii. La rândul lui, USR-istul a susținut că aceasta este o prezumție falsă.

„Ei pleacă de la o prezumție falsă și se gândesc la un singur lucru: cum să apere persoanele publice – în speță politicienii – care se află într-o fază a urmăririi penale. Aici e marea lor problemă! Ei nu se gândesc și la cealaltă categorie de infractori de drept comun, ci se referă numai la persoanele publice. De aici pleacă marea problemă acestui articol. Toate modificările aduse la Codul de Procedură Penală au plecat de la vârful piramidei, nu de la baza acesteia. Totuși, noi trebuie să conștientizăm că toți trebuie să știm dacă un parlamentar sau un ales local e acuzat de fapte de fapte de corupție, pentru că ne aduce prejudicii tuturor. În ciuda acestui fapt, ei aplică aceleași reguli până la baza piramidei, până la infractorii de drept comun. Aceia sunt marea masă a infractorilor”, a explicat membrul Comisiei juridice din Senat.

Solicitat să precizeze dacă a avut deja discuții cu aleși ai PNL pentru sesizarea la CCR, George Dircă a răspuns afirmativ, dar a precizat că textul efectiv al sesizării va fi redactat după ce amendamentul va fi votat de către plenul Legislativului.

„Da. Noi pregătim acum pe parcurs anumite idei pe care să le folosim. Până n-avem un vot final, nu putem să avem o formă finală a acestei contestații. Dar da: avem discuții cu ei (cei de la PNL – n.r.). De principiu, vom acționa împreună. Noi depindem de semnăturile lor, pentru că din păcate nu avem numărul necesar de parlamentari pentru a depune singuri o astfel de sesizare. Noi am colaborat și-n alte rânduri cu ei. Nu de fiecare dată, dar de cele mai multe ori am ajuns la un acord. Sper din toată inima să reușim să colaborăm și în această situație”, a încheiat Dircă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *