Skip to content
Politică

Oprea a plecat, dar gașca lui a rămas și a ascuns sub preș zeci de nereguli grave

vice.com

Gabriel Oprea a plecat din fruntea instituțiilor de forță ale statului, dar gașca lui a rămas în sistem și a ascuns sub preș zeci de nereguli grave.

Cel puțin asta susține România Liberă, într-un material publicat luni, care se referă la dispariţia a aproximativ 50 de livrete militare, documente cu caracter special, din eviden­ţa Centrului Militar al sectorului 5. Acesta este un episod din celebrul scandal al avansărilor ilegale.

Surse confidenţiale din MApN au declarat pentru publicația citată că, din ordinul lui Gabriel Oprea, din evidenţa Centrului Militar al Sectorului 5 au fost luate aproximativ 50 de livrete militare. O parte dintre ele au fost înmânate personal de Gabriel Oprea unor personalităţi de pe celebra listă cu avansări ilegale în grad a unor personalităţi publice.

Sursele citate spun că despre această opera­ţiune a ştiut şi generalul Marian Hăpău, controversatul şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), mâna dreaptă a lui Gabriel Oprea. De asemenea, ar fi fost impli­cat generalul Gabriel Gabor (actualmente în rezervă), care la acea vreme era şeful Direcţiei J1 de Personal şi Mobilizare din cadrul Statului Major General. Din dispoziţia lui Oprea şi Hăpău, susţin sursele RL, Gabor le-ar fi dat dispoziţie responsabililor din cadrul Centrului Militar al Sectorului 5 pentru a furniza livretele militare. Drept răsplată, unii dintre comandanţii CM Sector 5 au primit posibilitatea legală de a fi avansaţi la gradul de colonel, deşi, la acea vreme, gradul maxim pe care-l puteau obţine era de locotenent-colonel.

Contactat de „România liberă”, gen. Gabriel Gabor a negat că ar avea informaţii despre acest caz. „Nu pot să răspund… Sectorul 5? Ăăăăă… Nu. Astea erau la Centrul Municipal. Erau centralizate… Nu am legătură. Nu am cunoştinţă despre acest caz. Nu puteam controla ce face fiecare comandant de centru militar. Cu gen. Marian Hăpău nu am discutat niciodată aceas­tă chestiune”, a sus­ţinut gen. Gabor. Cât despre Oprea şi gen. Hăpău, a devenit deja o obişnuinţă ca aceştia să evite orice dialog cu RL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *