Skip to content
Politică

Ora răfuielilor. Florin Ivan denunţă răzvrătiţii din PNL: „Nu vreau genii, vreau caractere!”

facebook.com

Este ora răfuielilor în Partidul Naţional Liberal). Florin Silviu Ivan (vicepreşedinte al PNL Sector 1 şi purtătorul de cuvânt al filialei) îi denunţă pe răzvrătiţii din formaţiunea politică.

S-a întâmplat duminică seară pe Facebook, după ce, în cursul aceleiaşi zile, în presă apăruse un manifest semnat de către 15 politicieni (14 foşti parlamentari şi un fost prefect) care le cereau membrilor și simpatizanților PNL să li se alăture pentru a aplica urgent măsurile necesare pentru reconstrucția Partidului Național Liberal.

" "

Nemulţumiţi de eşecul electoral al PNL din 11 decembrie, cei 15 solicitau alegeri de jos în sus (detalii în linkul care urmează) şi dizolvarea imediată a Comisiei de Unificare, aceasta urmând să fie înlocuită cu o comisie de organizare a alegerilor interne, cu membri care nu vor candida pentru o funcție de conducere.

CITIŢI ŞI: UPDATE Runda 1 în PNL: vechii liberali au impus alegeri de jos în sus. Congres pe 15 iunie EXCLUSIV

Semnatarii sunt fostul prefect de Iaşi Dragomir Tomașeschi, precum şi foştii parlamentari Dorin Dobra, Traian Dobrinescu, Stelian Dolha, Paul Dumbrăveanu, Virgil Guran, Daniel Iane, Paul Ichim, Dragoș Luchian, Ion Luchian, Viorica Marcu, Octavian Motoc, Vlad Nistor, Lucia Varga și Radu Zlati.

În replică la manifestul sus-amintit, Florin Ivan s-a exprimat în termeni duri la adresa unora dintre semnatari, precum şi la adresa foştilor co-preşedinţi Alina Gorghiu şi Vasile Blaga.

De exemplu, Ivan îi aminteşte pe Virgil Guran, traseist pe ruta PSD-PUR-PNDC-PNL-PLR-PRU-PNL (potrivit site-ului gazetadambovitei.ro), pe Daniel Iane, fratele PSD-ist al acestuia şi contractele lor cu statul, precum şi pe Vlad Nistor. În legătură cu Nistor, Florin Ivan povesteşte un episod din care reiese inconsecvenţa celui dintâi.

Nici fostul tandem Gorghiu-Blaga nu scapă de criticile vicepreşedintelui de la Sectorul 1, care îi arată cu degetul pe cei doi pentru contribuţia la „procentele găştii domnului Liviu Dragnea”, din care decurg – în opinia lui Ivan – turbulenţele acestor zile din jurul ordonanţelor privind graţierea şi modificarea Codului Penal.

Redăm mai jos mesajul integral al lui Florin Ivan:

„«Nu vreau genii, vreau caractere!»

M S Regele Carol I al României, la inaugurarea Universităţii Bucureşti.

Pe toate canalele media a apărut un manifest semnat de mai mulţi membri (adevăraţi sau întîmplaţi) ai PNL. Ca liberal prin convingere şi formaţie aplaud orice iniţiaivă care vine în sprijinul facultăţii critice ca formă fundamentală de progres în interiorul unei organizaţii politice. PNL a pierdut exerciţiul democratic intern, asupra acestui fapt nu mai există dubii. Aşadar, orice astfel de demers poartă cu sine o mare componentă sanitară, o doză de igienă morală.

Cînd mă uit însă pe lista semnatarilor, ce văd? Îl văd pe domnul Virgil Guran, un om animat atît de tare de spiritul liberal încît s-a plimbat pînă astăzi prin vreo 4 partide. Nu mai departe de anul 2014 spunea că adevăraţii liberali se găsesc oriunde în altă parte numai în PNL, nu! Despre domnul Iane, ce pot spune? Un om orientat, liberal prin convingere şi dumnealui cu frate – ambii asociaţi într-o companie care prosperă din afaceri cu statul – deputat PSD. Oamenii au acoperit toată plaja. Cu domnul profesor Vlad Nistor pot spune că am avut o experienţă personală, care mi-a developat altitudinea politică a domniei sale. După dispariţia diacomatului de la şefia sectorului 1, am iniţiat împreună cu peste 100 de alţi colegi o campanie de strîngere de semnături în favoarea preluării de către profesorul Nistor a locului vacantat de către substantivul diacomatu prin intermediul DNA. M-am deplasat personal la dumnealui la birou, la rectoratul Facultăţii de Istorie de pe bulevardul Kogălniceanu. Domnul Nistor a asumat seara o luptă politică, pentru ca a doua zi, în BPN, să cedeze în favoarea unei mici înţelegeri personale. Şi asta nu ar fi fost nimic dacă după ce a făcut această înţelegere ar fi venit în faţa celor peste o sută de colegi să dea o minimă explicaţie. Nimic! Ca să nu mai vorbesc despre faptul că din calitatea dumnealui de deputat, sprijinul financiar acordat PNL sector 1 a fost ze-ro!

Aşadar, de caractere ar avea nevoie PNL şi nu de fesuri care poartă interese personale. Nu cred într-un demers care îi are printre promotori pe unii colegi cu atitudine discutabilă, oameni care au mereu ceva de dat la schimb.

Este foarte adevărat însă că nici pînă astăzi, la aproape două luni de la catastrofa electorală, în PNL nu s-a făcut o analiză la rece a eşecului, o analiză în care baza partidului – în fapt, marele conributor la zestrea electorală – să aibă un cuvînt de spus. Un decont al eşecului. Doamna Gorghiu continuă să aibă poziţii publice. Foarte bine, libertatea de exprimare este sfîntă. Dar a înţeles oare doamna Gorghiu că electoratul a dat un vot de blam viziunii sale politice şi discursului său public?

N-ar trebui oare să discutăm cîte din procentele găştii domnului Liviu Dragnea sînt contribuţia directă a doamnei Alina Gorghiu, a domnului Vasile Blaga şi a membrilor Biroului Politic Naţional care au votat – unii cu ambele mîini – pseudostrategia de campanie şi au aprobat discursul public neliberal şi uneori totalmente străin de viaţa PNL? Şi pe cale de consecinţă, cît este contribuţia celor mai sus menţionaţi la ceea ce trăim astăzi vizavi de ordonanţele ce vin să producă un adevărat cutremur în procesul judiciar? Majoritatea dintre ei sînt, bine merci, la un nou mandat de parlamentar. Ca membru PNL eu cred că ar trebui să vorbim despre asta fără menajamente! Şi nu ar trebuie oare să punem într-o discuţie foarte serioasă principiul meritocraţiei, să nu ne mai trezim cu exegeţi ai unor foşti peremişti paraşutaţi direct în fotolii de parlamentari sau în conducerea la vîrf a partidului fără niciun alt merit în afara celor de natură ocultă? Asta în timp ce în partid sînt membri, oameni cu pregătire şi morală exemplare a căror funcţie se reduce la calitatea de lipitori de afişe, agenţi electorali sau simpli cotizanţi? Nu este un atac la persoană, este o constatare sprijinită de fapte. Nu avem de-a face cu un caz singular, începe să devină o regulă!

Sănătos ar fi ca alegerile în interiorul partidului să plece de la bază spre vîrf. Sănătos ar fi ca negocierile şi înţelegerile – dacă ele vor fi – să se facă în mod transparent şi nu prin licitaţii ţinute prin beciuri şi camere de hotel.

Altfel vom lua-o pe urma lui Aurelian Pavelescu (cel care multă vreme şi-a disputat cu Victor Ciorbea preşedinţia PNŢCD – n.r.). Vom avea trecut glorios, prezent cu ştampilă la purtător şi niciun viitor”.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *