Skip to content
Educație

Oranizaţiile studenţeşti cer normele pentru desfăpurarea cursurilor cu 14 zile înainte începerii anului universitar

Inquam Photos / George Calin

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită universităţilor publicarea cu cel puţin 14 zile înainte de începerea anului universitar a scenariului ales pentru deschiderea cursurilor şi a modalităţii complete şi detaliate de implementare a acestuia, ca şi consultarea studenţilor în adoptarea acestei decizii.

Analizând recomandările decidenţilor pentru operaţionalizarea educaţiei din mediul universitar în anul universitar 2020 – 2021 în raport cu situaţia epidemiologică, ANOSR solicită universităţilor să publice cu cel puţin 14 zile înainte de începerea anului universitar scenariul ales şi modalitatea completă şi detaliată de implementare a acestuia, cu o consultare prealabilă temeinică cel puţin a studenţilor reprezentanţi şi a organizaţiilor studenţeşti implicate, mai ales ţinând cont de faptul că este necesar un aviz prealabil din partea Direcţiilor de Sănătate Publică responsabile în cât mai scurt timp. Mediul universitar are nevoie de previzibilitate şi coerenţă, iar dreptul la educaţie ar trebui să fie asigurat în mod sigur, echitabil şi incluziv, fără a pune în pericol sănătatea comunităţii universitare„, precizează ANOSR, într-un comunicat de presă.

Potrivit preşedintelui ANOSR, Horia-Şerban Oniţa, „ne aflăm cu siguranţă într-o perioadă marcată inerent de incertitudine, iar soluţiile nu pot fi universal valabile”.

Fără o consultare a studenţilor din partea tuturor autorităţilor şi instituţiilor competente, măsurile pot fi deconectate de la problemele pe care şi le pun studenţii la începutul anului, de aşteptările sau nevoile lor. Avem speranţa că universităţile vor analiza realist şi în ansamblu măsurile posibile astfel încât să asigure condiţiile optime pentru desfăşurarea adecvată a actului educaţional, să pregătească preventiv activităţile online mai mult ca posibile în multe centre universitare şi să studenţilor predictibilitatea întregului proces„, a declarat preşedintele ANOSR, citat în comunicat.

ANOSR susţine că Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii nu au ţinut cont de principiile transparenţei şi a fundamentării deciziilor pe consultare cu partenerii sociali în privinţa Ghidului de norme specifice învăţământului superior în contextul pandemiei, în acest context revenind universităţilor sarcina de a da dovadă de o mai mare responsabilitate prin crearea unui mediu „educaţional predictibil, coerent şi sigur” pentru studenţi, scrie agerpres.ro.

În urma publicării în Monitorul Oficial a Ordinului nr. 5487/ 2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România constată că publicarea recomandărilor a avut loc fără o consultare prealabilă a beneficiarilor principali ai învăţământului superior, studenţii, proiectul de act normativ pus anterior în dezbatere vizând exclusiv învăţământul preuniversitar. Deşi normele sanitare sunt exclusiv în sarcina specialiştilor, modul în care acestea pot fi implementate în mediul universitar, precum şi identificarea situaţiei reale din universităţi pot fi definite doar ulterior consultării tuturor actorilor sociali implicaţi„, se arată în comunicat.

De asemenea, ANOSR sesizează absenţa unor recomandări pentru situaţia studenţilor cazaţi în campusurile universitare, în momentul apariţiei a trei cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, necesitatea suspendării în primul rând a clădirii în care a participat studentul depistat şi doar în cazuri grave punerea în discuţie a suspendării activităţii întregii instituţii, ignorarea situaţiei studenţilor internaţionali sau a românilor de pretutindeni ori a cazării în campusurile universitare unde limitarea la cel mult doi studenţi în cameră nu ar garanta siguranţa comunităţii studenţeşti.

ANOSR solicită „stabilirea la nivelul universităţii înainte de începerea anului universitar a unui număr exact de cadre didactice cu care intră în contact persoana diagnosticată pentru a suspenda activitatea didactică, în vederea asigurării clarităţii şi previzibilităţii scopului recomandării”.

Totodată, ANOSR reiterează apelul către universităţile româneşti de a asigura în mod constant procesul educaţional online pentru categoriile cu risc, fără a periclita calitatea acestuia.

Solicităm identificarea de urgenţă a unor soluţii concrete şi viabile prin care învăţământul cu participare mixtă, fizic şi online simultan, ar putea fi implementat, astfel încât accesul la actul didactic să rămână unul echitabil şi incluziv„, se mai arată în comunicatul ANOSR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *