Skip to content
Societate

Oraşele din România nu vor mai avea bani pentru funcţionarea şcolilor şi spitalelor

Inquam Photos / Octav Ganea

Asociaţia Oraşelor din România (AOR) anunţă că mai multe localităţi nu vor mai avea bani pentru buna fuuncţionare a şcolilor şi spitalelor fără o intervenţie a Guvernului.

Reprezentanţii AOR îi solicită ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, să facă rapid o rectificare de buget.

În urma discuţiilor, Asociaţia Oraşelor îşi declară public îngrijorarea faţă de situaţia financiară actuală a administraţiei publice locale, aflată într-un moment excepţional, ca urmare a efectelor pandemiei de COVID-19 şi a lipsei de dialog din partea Ministerului de Finanţe. Estimările făcute de Asociaţia Oraşelor din România privind scăderea gradului de încasare la nivel local s-au dovedit corecte, iar, din analiza situaţiei gradului de colectare a impozitelor şi taxelor locale, reiese clar o situaţie disperată pentru administraţia locală de la nivelul oraşelor mici, care, în curând, nu vor mai dispune de fonduri. Asociaţia Oraşelor din România (AOR) îi solicită ministrului Florin Cîţu să facă, cât mai rapid, o rectificare de buget în care să cuprindă următoarele măsuri: repartizarea de către Ministerul Finanţelor Publice către unităţile administrativ-teritoriale a unor sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi/sau din alte surse, care să asigure sumele rezultate la începutul anului, ca urmare a mecanismului de alocare şi a celui de echilibrare a bugetelor locale, prin modelul de calcul prevăzut de Legea 5/2020; asigurarea unui buget minim de 2.000 mii lei/comună/an, 6.000 mii lei/oraş/an şi 12.000 mii lei/municipiu/an„, se arată într-un comunicat de presă al AOR.

Bugetele oraşelor au suferit o scădere de peste 25% a sumelor încasate din impozitele şi taxele locale faţă de anul trecut, astfel încât s-a ajuns în situaţia în care unele oraşe au ajuns să nu-şi mai plătească asigurările sociale şi pe cele de sănătate sau impozitele aferente salariilor.

În lipsa unor măsuri clare, articulate venite din partea Ministerului Finanţelor, multe dintre oraşele mici nu vor mai avea bani pentru o bună funcţionare a şcolilor, spitalelor şi a altor servicii care deservesc, pe lângă locuitorii proprii, şi locuitorii comunelor învecinate„, precizează AOR.

Asociaţia Oraşelor din România solicită de asemenea ca rectificarea de buget să stipuleze decontarea imediată a tuturor cheltuielilor generate de pandemia de COVID-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *