Skip to content
Politică

Orașele intră unul după altul în carantină. Bogdan Lefter: Nu cred că se mai poate pune problema unui lockdown general

Inquam Photos / George Călin

Contactat de PS News, analistul politic Ion Bogdan Lefter susține că, deși multe localități din țara noastră au început să fie carantinate pe rând, nu se va ajunge totuși la un lockdown general, pentru că „situația generală a epidemiei în România este sub control.”

„Valul al doilea al pandemiei a atins în multe locuri din lume nivele grave de răspândire și Europa e printre zonele cu cele mai îngrijorătoare date în acest sens. Fiecare țară europeană discută și caută soluții. Soluțiile sunt restricțiile. Nu se mai aplică decât în foarte puține locuri închideri totale ca la începutul epidemiei, când asemenea blocaje ale unor societăți întregi aveau sens, atunci virusul nu avea transmisie comunitară, se puteau identifica și izola cazurile de pătrundere în fiecare țară a cetățenilor purtători și izolarea a cât mai multor cetățeni în case limitarea fenomenului.

Treptat s-a produs răspândirea în comunitate, astfel încât, în acest moment, epidemiologii recomandă măsuri de limitare a transmisiei de diverse feluri, graduale, în funcție de indicii de infectare din fiecare localitate. În România, am văzut etape de răspândire destul de modestă față de ce se întâmpla în alte țări. Perioada de vară cu acel platou, pentru ca apoi să vedem din nou cifrele în creștere, nu ca în cazul Franței, Cehiei, Israelului unde rata de îmbolnăvire a fost și este mult mai mare. În funcție de ratele de infectare, autoritățile județene sau locale iau măsuri de restricționare a circulației persoanelor și asta se numește și carantină”, spune analistul.

Acesta este de părere că situația epidemiologică din România este sub control datorită unei „guvernări  raționale”.

„În dezbaterea publică românească, din cauza contextului electoral, poate și pentru că temperamental suntem latini și înclinați către exagerări, se ating multe note acute, se lansează acuzații teribile, când de fapt o evaluare obiectivă mai detașată nu are cum să nu conducă la concluzii destul de pozitive. Avem o guvernare rațională care a aplicat măsurile necesare, care a ascultat ce spun specialiștii și suntem cu situația generală a epidemiei în România sub control. Se impun măsuri restrictive progresive acolo unde cresc indicii de infectare, dar nu cred că se mai poate pune problema nici în România, nici în altă parte în lume a unui lockdown general”, susține Lefter.

Întrebat dacă vom avea un lockdown general la nivelul țării după alegerile parlamentare ce vor avea loc la 6 decembrie, analistul susține că „cel mai înțelept este să ne uităm la epidemiologi, la specialiștii în sănătate care în general furnizează informații corecte, ponderate, explicând ce se întâmplă și îndemnând populația să respecte măsurile de restricție pe care guvernanții le-au anunțat”.

„În funcție de evoluția epidemiei se va impune sau introducerea de noi măsuri de restricții în anumite localități sau în anumite județe. Dacă numărul va scădea, evident că nu vom avea o creștere a numărului localităților de carantinări”, a conchis Lefter.

Satu Mare și Bistrița sunt ultimele două reședințe de județ care intră în carantină în urma creșterii cazurilor de infectare cu COVID-19. În prezent, șapte orașe se află pe această listă, iar în cazul municipiului Zalău măsurile restrictive sunt aplicate pentru a treia săptămână.

În momentul de față, șapte orașe reședință de județ din România se află în carantină. Pe lângă Satu Mare și Bistrița, pe listă se mai află: Zalău – 8,72 rata de incidență; Baia Mare – 6,52; Slobozia – 8,72; Sibiu – 13,65, cu rata cea mai mare de incidență; Alba Iulia – peste 10 cazuri înregistrate la mia de locuitori.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *