Skip to content
Politică

Orban a mulţumit omologului georgian pentru implicarea în proiectul Rutei de transport Marea Neagră-Marea Caspică

Inquam Photos / Octav Ganea

Prim-ministrul Ludovic Orban a avut vineri, în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, o întrevedere cu omologul georgian, Giorgi Gakharia, context în care oficialul roomân a mulţumit pentru implicarea activă a Georgiei în proiectul Rutei de transport de mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, discuţiile s-au concentrat asupra stadiului actual şi perspectivelor relaţiilor bilaterale, cu accent pe dezvoltarea cooperării economice, inclusiv în sfera conectivităţii, precum şi pe relaţiile Georgiei cu Uniunea Europeană şi NATO.

Prim-ministrul român a reliefat satisfacţia pentru relaţiile speciale dintre România şi Georgia, care au perspectiva de a fi ridicate la nivel de parteneriat strategic, informează agerpres.

„Înaltul oficial român a evidenţiat importanţa consolidării cooperării economice bilaterale, prin diversificarea schimburilor comerciale şi transpunerea în realitate a unor proiecte concrete, cum sunt cele în domeniul conectivităţii. Premierul Orban a mulţumit pentru implicarea activă a Georgiei în proiectul Rutei de transport de mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică, subliniind că România contează, şi în viitor, pe sprijinul părţii georgiene în demersurile legate de acest proiect. La rândul său, premierul georgian a subliniat că, pentru Georgia, România este poarta de acces spre Europa Centrală şi de Vest, aşa cum pentru România, Georgia poate juca un rol similar pentru accesul pe pieţele estice”, se arată în comunicat.

În acest context, a fost subliniată, de către ambii premieri, importanţa asigurării legăturii permanente între Constanţa şi porturile georgiene, de natură să impulsioneze schimburile comerciale bilaterale.

Totodată, Ludovic Orban a reiterat susţinerea României pentru aspiraţiile europene şi euro-atlantice ale Georgiei.

„Premierul a asigurat că România va continua să sprijine activ acest proces, cu utilizarea instrumentelor disponibile atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul UE şi NATO. De asemenea, a reiterat sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Georgiei, în graniţele sale recunoscute internaţional.La rândul său, premierul georgian a mulţumit în mod deosebit premierului Orban pentru sprijinul României pentru aspiraţiile europene şi euro-atlantice ale Georgiei, precum şi pentru susţinerea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii ţării sale”, menţionează sursa citată.

Cei doi premieri au discutat şi despre cooperarea regională, cu accent pe activitatea Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră, a cărei preşedinţie-in-exerciţiu este deţinută în prezent de către România.

Prim-ministrul georgian a adresat o invitaţie premierului Orban de a efectua o vizită în Georgia, pe care premierul român a acceptat-o cu plăcere, mai relatează comunicatul Guvernului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *