Skip to content
Politică

Orban acuză scurgeri de informații de la autoritățile de control: Patronii teraselor au avut ponturi din interior

Inquam Photos / George Calin

Premierul Ludovic Orban a declarat luni că autorităţile iau în calcul intensificarea controalelor peste tot unde există informaţii că regulile pentru prevenirea răspândirii COVID-19 nu sunt respectate, precizând că a cerut ca aceste controale să fie făcute ”brusc”, pentru că este clar că până acum unele terase unde existau semnale clare că nu sunt respectate regulile ”au avut ponturi” din echipele de control. În ceea ce priveşte şansele ca restaurantele se fie redeschise, el a afirmat că atât timp cât trendul îmbolnăvirilor este crescător, nu pot fi luate măsuri suplimentare de relaxare.

”Luăm în calcul intensificarea cotroalelor peste tot unde avem informaţii privitoare la încălcarea regulilor inclusiv în ceea ce priveşte terasele. Să ne asigurăm că patronii, managerii sunt implicaţi în respectarea regulilor. Nu putem modifica cuantumul amenzilor, în urma deciziilor Curţii Constituţionale decât prin lege adoptată în Parlament. Toate amenzile le dăm în baza Legii 55 şi nu putem da amenzi mai mari decât cuantumul maxim stabilit prin această lege. A existat o încercare de a se introduce şi în legea actuală pentru încălcări a izolării, a existat o încercare de a creşte un pic amenzile, dar nu s-a reuşit, Parlamentul este suveran în urma deciziilor CCR privitor la toate aceste aspecte legate de partea punitivă. Noi respectăm prevederile legii. 

Avem la dispoziţie şi alte pârghii, suspendarea autorizaţiei de funcţionare. Aici am avea nevoie de un sprijin mult mai serios din partea primarilor pentru multe tipuri activităţi autorizaţia de funcţionare este emisă de primării şi primăriile au puterea de a suspenda autorizaţiile de funcţionare şi cer concursul tuturor primarilor”, a declarat prim-ministrul.

În ceea ce priveşte redeschiderea restaurantelor, Orban a afirmat că atât timp cât nu reuşim să înregistrăm un trend descendent privitor la numărul de infectări nu pot fi adoptate alte măsuri de relaxare.

”Înţeleg problemele pe care le au patronii de restaurante, îmi pare rău că a trebuit…noi în planul de relaxare aveam prevăzut pentru data de 15 iulie data de deschidere, sigur cu reguli stabilite pe care le-am şi convenit de comun acord în negocierile pe care le-am avut. Nu s-a putut. Nu putem să mai relaxăm o activitate unde există risc epidemiologic”, a argumentat şeful Executivului.

În ceea ce priveşte litoralul, Orban a explicat că a crescut prezenţa instituţiilor de control, pentru că pe litoral numărul de încălcări ale regulilor este mai mare decât în alte zone.

”Nu cred că este necesar un regim special, singurul lucru la care ne-am gândit a fost chestiunea cu ora 23, nu am luat încă decizia pentru că am văzut că în foarte multe cluburi au program până la ora 11 dar încălcarea regulilor se produce până la ora 11. Le-am solicitat tuturor instituţiilor cu atribuţii de control să efectueze controale brusc pentru că până acum controalele efectuate la multe terase unde avem semnale clare, avem sesizări că nu se  respectă regulile, acolo când erau controalele toată lumea respecta regulile. E clar că au avut ponturi din echipele de control şi am solicitat prefecţilor să organizeze fără anunţ prealabil şi fără să ştie echipele unde se duc”, a precizat prim-ministrul, scrie News.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *