Skip to content
Politică

Orban, afirmații despre scena politică românească: democrația este foarte fragilă

radu-tudor.ro

Președintele PNL, Ludovic Orban a făcut o serie de afirmații duminică, la a Sighetu Marmației, la cea de-a X-a ediție a Școlii Memoriei „Gheorghe I. Brătianu”. Liberalul a declarat despre situația din politica românească, subliniind că democrația este foarte fragilă cu toate că au trecu 27 ani de la căderea comunismului.

Din păcate, există în societatea românească sentimentul de frică! Paradoxal, la 27 de ani de la Revoluție încă sunt oameni care spun că le este frică! Le este frică să nu fie dați afară din funcția publică pe care o dețin, oamenilor de afaceri le e frică să se exprime ca să nu fie călcați în picioare de organele de control ale statului, sunt jurnaliști cărora le este frică să-și exerseze profesia de jurnalist, să respecte deontologia jurnalistică, ca să nu fie dați afară de patronii lor. Există în multe zone ale societății persistența acestui sentiment de frică. Purtăm frica și când nu există amenințarea. Să ne aducem aminte de campania din 2014, în care PSD-ul a mizat pe acest sentiment de frică. Aduceți-vă aminte pliantul cu Iohannis — taie pensiile. Cât de tare au putut să-i sperie pe pensionari„, a declarat Orban citat de Agerpres.ro.

Un alt lucru pe care liderul PNL a dorit să-l expună este că după o istorie în care autoritatea în politică era un fapt, în momentul de față valorile democratice trebuiesc apărate și promovate de toți cei implicați pe scena politică.

Trebuie să înțelegem că democrația este foarte fragilă. Atât timp cât s-a inventat puterea instituțională, totdeauna vor fi oameni tentați să dețină definitiv această putere, să o folosească împotriva semenilor lor. Democrația trebuie apărată în fiecare zi, prin acțiune, atitudine, susținerea unor principii, idei și valori. Apărarea drepturilor și libertăților fundamentale trebuie să fie preocuparea noastră fundamentală ca oameni politici, ca cetățeni ai societății românești. Foarte multe alunecări spre autoritarism, spre regimuri care au călcat în picioare libertatea și demnitatea umană s-au făcut din cauza pasivității. Faptul că atunci când a fost afectat dreptul unui om, a unui grup uman societatea nu a reacționat! (…) Tentația de a încălca drepturile celorlalți există în fiecare dintre noi„, a mai adăugat Ludovic Orban.

De asemenea, președintele liberalilor a adus în discuție și însemnătatea orașului Sighet, aceasta fiind locația închisorii unde elita românească a fost închisă de regimul comunist.

Sighetul este un simbol pentru că aici (…) a fost o închisoare cu regim de securitate special în care au fost încarcerați și ținuți la secret de orice fel de informație care putea să răzbată afară sute de oameni care au făcut parte din elita democratică a României — membrii ai guvernului, politicieni, jurnaliști (…). Departe de orice fel de orice cunoaștere a unor alți oameni, acești oameni au fost chinuiți îngrozitor, au fost ținuți în niște condiții inumane. Mulți dintre ei și-au pierdut viața în aceste închisori„, a mai subliniat PNL-istul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *