Skip to content
Politică

Orban: Avem aproape 1.100 de paturi de ATI, capacitate care nu a fost niciodată atinsă

Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a anunțat că România are o capacitate a aproximativ 1.100 de paturi de terapie intensivă destinate pacienților infectați cu noul coronavirus și aflați în stare gravă şi că niciodată nu a fost atinsă această capacitate.

Oricine ar spune că era pregătit să facă față aceste situații nu are dreptate. Realitatea este că toate guvernele lumii, toate instituțiile, toate companiile și toți oamenii au fost puși în fața unei situații de criză neașteptate care a generat o permanentă nevoie de adaptare și de a lua decizii. Cel mai rău era să nu se ia decizii.

Intensitatea activității Guvernului se și vede în date statistice după numărul de ordonanțe de urgență, hotărâri de  de Guvern, ordine de ministru, multitudinea de situații care au generat nevoia de intervenție, de luare a unor măsuri.

Din păcate, prima parte a pandemiei a scos la iveală ceea ce se numește un egoism național, care s-a manifestat și la niverl european. Multe state au luate decizii strict prin prisma a ceea ce au considerat ei interese naționale. Apoi a devenit din ce în ce mai vizibil că este nevoie de o colaborare, un dialog la nivel interanțional, este nevoie de luarea unor decizii comune. Statele au început să colaborareze, să stabilească un mecanism de reacție care să avantajeze statele membre și cetățenii UE”, a declarat Ludovic Orban la conferința “Împreună protejăm România”, organizată de organizată de Grupul de presă MediaUno în parteneriat cu Institutul Național de Statistică, Camera de Comerț Româno-Americană și UGIR-1903.

El a precizat că în România se pot face zilnic peste 35.000 de teste, în timp ce numărul paturilor de ATI se apropie de 1.100.

Din momentul apariției informațiilor despre virusul în China, noi am început să gândim măsuri. Deși după Anul nou chinezesc au venit foarte mulți oameni în România din China, noi n-am avut niciun caz importat din China. Primul caz l-am avut în 26 februarie și de atunci suntem îmntr-o continuă căutare de soluții ca să reducem numărul de persoane infectate, numărul de decese și să readucem normalitatea în viața oamenilor.

În primă fază, a trebuit să luăm multe măsuri cu caracter restrictiv, în ceea ce privește libertățile cetățenilor. Am restricționat activități pentru a reduce riscul de răspândire a virusului. Măsurile pe care le-am luat s-au axat pe mai multe direcții primul lucru a fost legat de informarea corectă a cetățenilor. Al doilea obiectiv a fost pregătirea sistemului de sănătate publică. La debutul pandemiei aveam o capacitate de testare de 400-500 maximum pe zi. Astăzi, capacitatea de testare a crescut la peste 35.000 de teste și continuăm să creștem capacitatea de testare. Dotarea cu materiale, echipamente, și tot ceea ce a fost necesar în combaterea pandemiei, am avut criză în aproape toate domeniile, iar piața internațională, pur și simplu, a înnebunit în lunile martie, aprilie și ciar începutul lui mai, nu s-au realizat contracte, prețurile au luat-o razna, furnizorii fiind doar din câteva țări. Am crescut constant capacitatea de tratare în secțiile de terapie intesivă, astăzi având o capacitate de tratare pentru pacienții COVID de aproximativ 1.100 de pacienți, capacitate care nu a fost niciodată atinsă, ba chiar, maximul atins a fost jumătate din capacitatea de tratare”, a mai spus Orban.

Conform Grupului de Comunicare Strategică, în prezent, 460 de persoane cu COVID-19 sunt internate la ATI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *