Premierul Ludovic Orban a declarat vineri că România a reacţionat promt la criza de coronavirus la nivel european şi a dat exemple de solidaritate.
„Ca ţară, am reacţionat şi am dat exemple de solidaritate şi de acţiune comună, trimiţând echipe de medici şi de asistenţi medicali, participând la constituirea primei rezerve strategice a UE de echipamente medicale, rescEU, din care apoi s-au distribuit materiale şi echipamente de protecţie sanitară către state membre şi către ţări din Balcani. În continuare avem nevoie urgentă de a îmbunătăţi procedurile, mecanismele de acţiune, resursele şi expertiza pentru a fi mai bine pregătiţi, atât pe plan naţional, cât şi european şi euroatlantic în faţa unor situaţii majore de criză. Avem nevoie de un sistem cât mai bun de reacţie la crize, de o coordonare rapidă, dublate de capacitatea de a furniza rapid, soluţii, echipamente medicale de urgenţă, un sistem medical robust şi investiţii în cercetare în domeniul medical şi farmaceutic„, a declarat Orban.
El spune că pandemia de COVID-19 a arătat în mod direct ”valoarea adăugată reală a unităţii şi solidarităţii europene”.
Vlad Voiculescu, sfidător şi evaziv în privinţa studiilor: Găsiţi diploma mea pe contul meu de Facebook
Primarul Dominic Fritz, agent al serviciilor secrete germane? Dovezile care îl dau de gol pe edilul Timişoarei
Robert Cazanciuc, reacţie virulentă după tăierea bugetului ICCJ: Cine e Înalta Poartă pentru care se pune bir?
Oameni noi în politică: USR propune drept prefecți un liberal vopsit la Galați și ginerele unui fost baron local la Gorj
Alina Mungiu-Pippidi, revoltată de comportamentul politicienilor inclusiv în spaţiul virtual: Liderii și trolii se pupă pe bot
„Criza provocată de pandemie a arătat în mod direct valoarea adăugată reală a unităţii şi solidarităţii europene. Exemple în domeniul medical, cum ar fi achiziţia comună de medicamente, donaţii de medicamente şi echipamente medicale, schimb de medici şi de pacienţi, în domeniul economic, deciziile de instituire a unor noi instrumente de sprijin financiar, de tip SURE, scheme de şomaj sau Mecanismul de Relansare şi Rezilienţă sau toate reglementările privind repatrierile de cetăţeni UE aflaţi în situaţii dificile în toate colţurile lumii au arătat această solidaritate şi eficienţa acţiunii comune. Ce trebuie să facem în continuare, trebuie să construim pe această bază să construim cu mai multă solidaritate şi unitate, simultan cu susţinerea tuturor investiţiilor în rezilienţă şi dezvoltare economică şi socială„, a mai spus Ludovic Orban.