Skip to content
Politică Video

Orban, despre lansarea candidaturii pentru Bucureşti, înlocuirea lui Buşoi şi scuzele de la PSD EXCLUSIV (VIDEO)

Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a fost prezent, marţi, la interviurile video PSnews.ro.

Deputatul liberal a discutat despre lansarea candidaturii sale pentru funcţia de primar general al municipiului Bucureşti, context în care l-a înlocuit, în cursa internă de partid, pe europarlamentarul Cristian Buşoi.

De asemenea, actualul candidat al PNL s-a referit la scuzele pe care le aşteaptă din partea lui Liviu Dragnea şi a PSD, în general, pentru atacurile lansate la adresa liberalilor în campania prezidenţială din 2014.

(00:00 – 9:40)

Dan Bucura: Bună ziua, domnule Ludovic Orban. Bine aţi venit în studioul nostru, la PSnews, prima oară de când sunteţi anunţat oficial candidat la Primăria Capitalei pe 2016. Sunteţi hotărât să deveniţi primarul Capitalei? E a doua oară, e cu noroc, să zicem aşa?

Ludovic Orban: Voi fi primarul general al Capitalei. La ora actuală, este foarte clar că singura forţă politică ce poate învinge PSD în Bucureşti este Partidul Naţional Liberal. Ca şi candidat al Partidului Naţional Liberal, am prima şansă de a câştiga Bucureştiul.

Dan Bucura: Duminica aceasta, aţi făcut o conferinţă de presă şi, pe lângă alte mesaje, aţi lansat o provocare – să-i spunem aşa –: i-aţi cerut lui Liviu Dragnea şi unei părţi din echipa sa de campanie să-şi ceară scuze pentru modul în care au înţeles cei de la PSD să facă o campanie electorală la prezidenţiale. S-a văzut, poate, şi ca o acţiune de PR. Chiar credeţi că Liviu Dragnea sau cineva din acea echipă îşi va cere real scuze pentru ce s-a întâmplat atunci?

Ludovic Orban: Campania pentru alegerile prezidenţiale a fost una dintre cele mai murdare campanii care a fost dusă de PSD. Aduceţi-vă aminte toate lucrurile odioase pe care i le-au făcut candidatului la preşedinţie din partea Partidului Naţional Liberal: de la găini moarte aruncate în curtea Partidului Naţional Liberal până la insinuarea că nu ar avea dreptul la funcţie, din cauza faptului că nu are copii, lucruri foarte greu de imaginat, care au depăşit cu mult cadrul acceptabilităţii. Nimeni din PSD nu şi-a cerut scuze după această campanie. Pregătesc acelaşi timp de campanie şi pentru Primăria Capitalei. Nu cred vorbele mieroase ale liderilor PSD privitoare la o campanie pozitivă, decentă. Lupul îşi schimbă candidatul, dar năravul – ba. Aş mai exemplifica cu un proverb: afară-i vopsit gardul (vorbele mieroase), înăuntru-i leopardul. Cred că, dacă vor să obţină respectul locuitorilor Bucureştiului, e obligaţia lor să-şi ceară scuze pentru modul murdar în care au condus campania pentru alegerile prezidenţiale.

Dan Bucura: Aş reveni un pic la momentul lansării dumneavoastră ca şi candidat – momentul oficial. A fost perceput aşa, ca o apariţie precum iepuraşul magicianului din joben: toată lumea vorbea de Cristian Buşoi (candidatul PNL-ului) şi, după o analiză temeinică în partid, bucureştenii au avut în faţă oferta Ludovic Orban. Cum comentaţi acel moment şi care este, în momentul de faţă, legitimitatea pe care o are Ludovic Orban în raport cu partidul său şi cu oferta electorală pe care o prezintă bucureştenilor.

Ludovic Orban: La momentul la care Cătălin Predoiu a preluat preşedinţia Partidului Naţional Liberal în Bucureşti, a anunţat public (dacă vă aduceţi aminte) că va efectua un sondaj de opinie în februarie, pentru a avea toate informaţiile necesare pentru desemnarea candidatului Partidului Naţional Liberal la Primăria Capitalei. Propunerea ca eu să fiu candidat la funcţia de primar general al Capitalei a venit în urma acestui sondaj şi a fost propunerea domnului Cătălin Predoiu şi a domnului Cristian Buşoi, care fusese anterior propus de filiala Partidului Naţional Liberal ca şi candidat. Temeiurile care au stat la baza acestei propuneri sunt, în principal, două. Primul: faptul că răspund aşteptărilor bucureştenilor, în ceea ce priveşte viitorul primar. Bucureştenii îşi doresc ca primarul general să fie un om onest, un om sincer, un om corect, un om care nu a fost implicat în scandaluri de corupţie (ceea ce este adevărat în privinţa mea). În al doilea rând, îşi doresc un primar care să aibă experienţă, să aibă experienţă atât în domeniul administrativ, cât şi în domeniul managerial, care să fi condus şi să fi făcut ceva la viaţa lui. Ceea ce iarăşi este potrivit cu persoana mea. Şi, nu în ultimul rând, al treilea element fundamental privitor la aşteptările bucureştenilor faţă de viitorul primar general este cel legat de existenţa unor soluţii realiste, a unor soluţii fezabile privitoare la rezolvarea problemelor Bucureştiului. Aduceţi-vă aminte că, în 2008, după campanie, foarte mulţi au considerat că eu am avut cel mai bun program pentru Bucureşti. Acesta a fost primul motiv. Al doilea motiv este cel legat de capacitatea superioară pe care o am eu de a mobiliza voturile alegătorilor de dreapta, centru-dreapta, a alegătorilor care sunt împotriva PSD. Pentru că sunt un luptător de 25 de ani împotriva PSD. Eu nu am acceptat această bătălie cu avatarurile fostului Partid Comunist de după ’90 în niciun moment, nici măcar atunci când mulţi dintre colegii mei de partid erau la guvernare împreună cu cei de la PSD.

Dan Bucura: Aţi vorbit de oferta electorală şi de capacitatea dumneavoastră de a mobiliza dreapta sau centrul-dreapta. Cum se vede, totuşi, această fragmentare mult mai pronunţată pe zona de dreapta şi din punct de vedere al ofertei electorale faţă de stânga, unde există – cel puţin vizual – un candidat şi cam atât. Şi cum sunteţi dumneavoastră pregătit să faceţi această unire, până la urmă, să capacitaţi oamenii de dreapta, să înţeleagă că trebuie să meargă pe un candidat cu şanse şi nu să-şi consume votul către alte viziuni de dreapta, până la urmă?

Ludovic Orban: La ora actuală, PSD este singur – să spun – pe partea stângă a spectrului politic, având un scor evaluat cam între 33 şi maxim 35 la sută. Acesta este scorul maxim. Candidatul PSD nu poate depăşi acest procent, în timp ce eu – care deja sunt aproape umăr la umăr cu candidatul PSD – am un potenţial de creştere cert, de cel puţin 10 procente. Eu nu mă pot implica în negocieri de natură politică cu alte formaţiuni. Eu sunt candidatul Partidului Naţional Liberal la funcţia de primar general. Îi reprezint, în schimb, pe toţi locuitorii Bucureştiului care simt pericolul PSD, care nu mai vor, după 8 ani de primar mascat PSD, să lase Capitala prizonieră în mâinile PSD şi îi reprezint pe toţi acei oameni care au o viziune de dreapta asupra dezvoltării Bucureştiului. Mă voi adresa tuturor acestor alegători, cu viziunea pe care o am asupra Bucureştiului, cu proiectele pe care le propun pentru rezolvarea marilor probleme ale Bucureştiului. Să ştiţi că locuitorii Bucureştiului – mai ales aceia care au o orientare de centru-dreapta, dreapta, au discernământ, sunt informaţi, sunt educaţi, înţeleg foarte bine votul util (şi acum, hai să fim cinstiţi: normal, votezi cu candidatul din partea dreaptă a spectrului politic care are şansa de a bate PSD; acesta sunt eu, evident; nu poţi să compari un scor de peste 30 de procente pe care îl am ca şi candidat la Primăria Capitalei cu scorul oricărui alt candidat, care se situează la cel puţin 20 de procente distanţă) – ei vor şti să voteze util, să voteze inteligent, astfel încât Bucureştiul să nu rămână în mâna PSD şi Bucureştiul să aibă cu adevărat un primar de dreapta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *