Skip to content
Politică

Orban, despre legea transportului intrajudețean: Astăzi sunt copii care nu se mai duc la școală, pentru că nu sunt luați dacă nu plătesc

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Guvernul Orban își asumă răspunderea în fața Parlamentului pentru modificarea legislației privind transportul intrajudețean, a cărei formă actuală a creat multe probleme în sistem, a afirmat, miercuri seară, în direct pe B1 TV, premierul Ludovic Orban.

„Pentru că aici sunt mai multe elemente. Ordonanța 51 teoretic a fost dată ca să fie pusă în practică o reglementare europeană, iar acea reglementare europeană care a fost folosită ca pretext pentru adoptare, de fapt, a fost deturnată și încălcată chiar. Serviciul de transport în interiorul județelor a fost transformat din serviciul public de transport, în serviciu comercial. Înseamnă că, practic, în momentul în care este serviciu comercial, toate călătoriile care sunt efectuate de orice categorie de cetățean se plătesc cu bilet sau poate cu abonament. 

" "

În schimb, în cadrul serviciului public, se subvenționează biletele într-o anumită pondere, în funcție de cum se hotărăște, pentru elevi, pentru pensionari, pentru persoanele cu dizabilități, categoriile vulnerabile, iar ele se decontează din resurse publice. Practic, astăzi sunt copii care nu se mai duc la școală, pentru că nu sunt luați dacă nu plătesc. Sunt unii care nu își permit să plătească contravaloarea unei călătorii dus-întors timp de 20 de zile cât trebuie să se ducă la școală, motiv pentru care nu se mai duc la școală”, a declarat premierul

Mai mult decât atât, în urma Ordonanței 51, licitațiile pentru traseele de transport fuseseră amânate până în anul 2023, mai spune Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *