Skip to content
Politică

Orban: Economia crește ”pe caiet”, din consum pe datorie

Ludovic Orban

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a calificat, miercuri, creşterea economică anunţată drept „o poleială care ia ochii de la problemele reale„, adăugând că economia creşte „pe caiet”, din consum pe datorie, scrie agerpres.ro.

„Banii românilor nu le mai ajung de la o lună la alta, iar creşterea economică anunţată de PSD – ALDE nu le va plăti românilor facturile de zi cu zi şi ratele la bancă tot mai mari. Economia României dovedeşte o rezistenţă de premiat şi încurajat împotriva tuturor aberaţiilor şi neghiobiilor actualei guvernări şi continuă să crească chiar dacă cu greu şi cu eforturi fenomenale într-un mediu politic şi legislativ ostil şi agresiv generat de coaliţia PSD – ALDE. Din păcate, anunţul privind creşterea economică din primul trimestru vine la pachet cu alte veşti proaste. Economia creşte ‘pe caiet’, din consum pe datorie, ca la chioşcurile săteşti din unele localităţi din ţară„, a afirmat Ludovic Orban, într-un comunicat de presă.

Liderul liberal a menţionat că, „din păcate”, orice creştere în economie care nu are legătură cu producţia se plăteşte mai devreme sau mai târziu.

Or, tocmai aici este cea mai mare problemă pentru că producţia industrială în primul trimestru s-a întors la un ritm anual de creştere anemic de doar 0,6%, iar în luna martie chiar a scăzut cu 0,2% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Producţia industrială gâfâie din greu şi asta face din creşterea economică anunţată o poleială care ia ochii de la problemele reale ale economiei, creşterea consumului fără baze economice„, a adăugat Orban.

În opinia liderului liberal, acest lucru dovedeşte că este vorba despre „o creştere economică cu picioare de lut, în care motoarele de dezvoltare ale României, exporturile, investiţiile, sunt gripate„.

„Stimularea consumului s-a făcut prin creşterea artificială a unor venituri şi a produs un puseu inflaţionist pe care îl plătesc cel mai scump angajaţii din economia privată. Dacă în sectorul public, prin inflaţie, s-a ales praful de pe tobă de pe urma unor majorări salariale, în sectorul privat, salariile au fost tăiate de guvernarea PSD – ALDE prin scăderea puterii lor de cumpărare. Pe de altă parte, această stimulare a consumului prin creşterea din pix a veniturilor pe hârtie, pe lângă inflaţie, mai are alte două consecinţe nocive pentru economia României: creşterea datoriei publice pe care o plătim noi cu toţii şi creşterea importurilor, ceea ce face ca banii luaţi pe datorie să se ducă în alte economii şi în bunăstarea altor ţări. În plus deşi economia creşte, încasările la bugetul statului scad. În primul trimestru, Guvernul a înregistrat un deficit de 5,47 miliarde de lei, cu 1 miliard de lei mai mult decât anul trecut, ceea va duce la noi împrumuturi ale statului, pe care le vor plăti toţi românii„, a completat Ludovic Orban.

Potrivit preşedintelui PNL, acesta este „un model prost de creştere economică„, iar „nu turcul plăteşte, românul plăteşte şi plăteşte tot mai scump prostiile economice ale celor din PSD şi ALDE„.

Această guvernare haotică PSD – ALDE este nocivă pentru nivelul de trai al românilor şi trebuie oprită până nu face şi mai mult rău„, a susţinut liderul PNL.

Partidul Naţional Liberal susţine o creştere reală a salariilor şi a pensiilor, fără o explozie a preţurilor şi dobânzilor, prin stimularea unei creşteri economice bazată pe exporturi, investiţii şi fonduri europene care să ducă la dezvoltarea infrastructurii şi la atragerea de noi investitori care vor crea mai multe locuri de muncă mai bine plătite în România„, a transmis Orban.

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în primul trimestru din acest an cu 5%, serie brută, comparativ cu perioada similară a anului trecut, faţă de trimestrul anterior creşterea fiind de 1,3%, conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică. Ca serie ajustată sezonier, în primele trei luni ale acestui an, PIB a avut un avans de 5,1%.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că prognoza coaliţiei de guvernare pe care s-a fundamentat bugetul din acest an a fost „corectă”, dovadă fiind faptul că, potrivit datelor publicate de INS, creşterea economică este de 5%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *