Skip to content
Politică

Orban: Facem o evaluare foarte serioasă a capacităţii efective de absorbţie pe fiecare program

Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a declarat marţi că Guvernul face o evaluare „foarte serioasă” a capacităţii efective de absorbţie pe fiecare program, adăugând că există probleme legate de demararea cu foarte mare întârziere a proiectelor de infrastructură, scrie antena3.ro.

Am avut o discuţie cu ministrul Fondurilor Europene. Facem o evaluare foarte serioasă a capacităţii efective de absorbţie pe fiecare program. De exemplu pe POIM, unde avem problemele legate de demararea cu foarte mare întârziere a proiectelor pe infrastructură mare. De asemenea, avem mari probleme – sper ca am rezolvat printr-o HG săptămâna trecută – chestiunea sumei forfetare pe care trebuie să o achite companiile de apă care trebuie să realizeze proiectele de extindere de apă şi canalizare în faza a doua a POS 1 de mediu care acum e finanţat pe POIM. Şi aici există o întârziere foarte mare în derularea proiectelor.

De asemenea, pe alte programe vom face o evaluare, inclusiv pe POR avem un risc de dezangajare anul ăsta de peste 300 de milioane de euro, pe care sper să-l depăşim. POR-ul ulterior poate să absoarbă fonduri cu o viteză mai mare decât alte programe. Aici suntem deschişi la o discuţie pe tema asta, singura problemă este să facem o evaluare realistă a sumelor care nu pot fi consumate în mod evident şi care pot fi transferate către POR, şi mai ales va trebui să ai o opţiune în acordul Comisiei Europene pentru a finanţa proiecte care sunt în derulare că, dacă luăm proiecte noi, va fi foarte complicat ca proiectele respective să deruleze toate procedurile, inclusiv de achiziţie, şi să poată fi finanţate în exerciţiul acesta financiar”, a spus şeful guvernului, care a comentat astfel pe marginea punctajului înaintat în cadru întâlnirii de către reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *