Orbán l-a sfătuit pe Zelenski să ceară un armistițiu pentru a ajunge mai rapid la pace cu Rusia

Sursa foto: Twitter
Sursa foto: X

Premierul ungar Viktor Orbán a dezvăluit scopul primei sale vizite la Kiev de la declanșarea invaziei ruse, marți, după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Orban l-a sfătuit pe Volodimir Zelenski să se orienteze către un armistițiu. 

Premierul maghiar a spus că războiul din Ucraina cea mai importantă problemă pentru Europa de astăzi și și-a exprimat încrederea că va rămâne astfel în perioada în care Ungaria va fi la conducerea Consiliului UE.

Orban l-a îndemnat pe Volodimir Zelenski să ia în calcul cât mai rapid o încetare a focului pentru a ajunge la pace cu Rusia. În schimb, liderul ucrainean a insistat asupra unei „păci juste” şi asupra continuării ajutorului militar european pentru ţara sa, relatează agenţiile AFP şi EFE.

În declarațiile de presă care au urmat recentelor discuții bilaterale, liderul maghiar a recunoscut că i-a propus lui Zelenski o încetare urgentă a focului pe actuala linie de contact.

Orbán a reiterat că nu are nimic împotriva metodelor ucrainene de a pune capăt războiului, dar că acestea durează prea mult.

„L-am informat pe domnul președinte că planurile sale necesită un timp considerabil din cauza regulilor diplomatice internaționale. Așa că l-am sfătuit să ia în considerare să facă ceva puțin diferit: să oprească focul și apoi să se angajeze cu Rusia, deoarece o încetare a focului ar accelera ritmul acestor negocieri”, a declarat Orbán.

Cu toate acestea, Viktor Orbán a declarat că nu a insistat asupra propunerii sale și a acceptat motivația Ucrainei de a proceda după cum consideră de cuviință.

Viktor Orban a subliniat că obiectivul vizitei sale la Kiev este de a afla ce posibilităţi de pace vede guvernul ucrainean. „Noi (Ungaria) suntem foarte favorabili păcii. Aş dori să înţelegeţi că aceasta este misiunea mea, de a înţelege cum vedeţi oportunităţile de pace”, a declarat Orban la o conferinţă de presă comună cu Zelenski.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: