Skip to content
Politică

Orban, la Conferința de Securitate de la München: Nu îmi pot imagina o democrație iliberală. Unde avem iliberalism, nu avem democrație

Inquam Photos / Octav Ganea

România este o țară democratică, foarte pro-europeană și care a arătat în ultimii zece ani că este un actor european în procesul decizional, a afirmat premierul Ludovic Orban, duminică, în prima sa intervenția la Conferința de Securitate de la München în cadrul panelului ”Eurovision Contest: A Europe That Protects”, informează caleaeuropeana.ro.

Orban a pledat pentru cauza României care este pregătită să adere la Spațiul Schengen și a arătat că într-o Uniune care protejează, europenii trebuie ”să își apere granițele”, dar nu să creeze ”granițe în interior”.

”România este o țară care protejează o frontieră mare a Uniunii Europene. Mesajul nostru este foarte clar: respectăm valorile, principiile și prezența importantă a fiecărui țări în procesul decizional. (…) Suntem gata să fim integrați în spațiul Schengen. Respectăm toate criteriile tehnice. România este o țară democratică, foarte pro-europeană și care a arătat în ultimii zece ani că este un actor european. În ce privește corupția, obiectivul nostru principal este să punem capăt Mecanismului de Cooperare și Verificare. Suntem complet devotați să respectăm articolul 2 din Tratatul UE privind statul de drept”, a spus premierul.

Vorbind despre valori, Ludovic Orban a spus că țările membre ale UE și instituțiile europene trebuie să apere ”drepturile individuale, libertatea cetățenilor în toată Europa, chiar și în țările unde aceasta poate fi afectate”.

”Nu îmi pot imagina o democrație iliberală. În opinia mea, unde avem iliberalism, nu avem democrație”, a spus premierul, întrebat fiind de contextul în care în care anumiți vecini din Europa Centrală și de Est se îndepărtează de valorile UE.

Prim-ministrul Ludovic Orban se adresează duminică Conferinței de Securitate de la München, în calitate de invitat de onoare, în cadrul unui panel care deschide lucrările ultimei zile a Conferinței și din care mai fac parte președinta Slovaciei, premierul Croației și doi vicepreședinți ai Comisiei Europene.

În debutul zilei, Ludovic Orban vorbește în cadrul panelului ”Eurovision Contest: A Europe That Protects” alături de președintele Slovaciei Zuzana Čaputová, de premierul Croației Andrej Plenković, de vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență, Věra Jourová, de vicepreședintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas, de președintele Partidului Verzilor din Germania, Annalena Baerbock, și de prim-ministrul landului german North Rhine-Westphalia, Armin Laschet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *