Skip to content
Politică

Orban-Ponta, o iubire imposibilă. Nici Dragnea nu-i poate aduce în aceeași barcă EXCLUSIV

" "

Partidul lui Orban caută aliați pentru depunerea unei moțiuni de cenzură care să trimită guvernul Tudose acasă, dar acest exercițiu democratic al unui partid parlamentar nu va fi făcut de liberali la voia întâmplării, ci doar în momentul în care aceasta va avea cele mai multe șanse de succes.

Pusă în balanță cu blocul masiv al PSD și balastul ALDE,  forța dreptei nu este una de speriat, ceea ce lasă loc speculațiilor privind o posibilă alianță între Ludovic Orban și Victor Ponta. Însă, o astfel de variantă de lucru este aroape exclusă, dacă este să luăm în calcul reacția aproape organică de respingere a oricărei apropieri de PSD manifestate de Orban în ultimii ani.

" "
" "

Chiar și în plină criză politică a PSD, în perioada mai-iunie, pe atunci candidatul la șefia PNL, Ludovic Orban arefuzat să ia în calcul constituirea unui guvern majoritar PNL prin atragerea grupului de rebeli din PSD și a înfierat încă odată crearea USL în 2011.

După spargerea Alianţei DA noi am rămas la guvernare cu sprijinul netransparent al PSD. Apoi, un preşedinte al PNL deşi a fost ales la congres cu o moţiune în care se angaja să coaguleze toată dreapta, după ce a ajuns preşedinte, la un an a făcut pact cu diavolul, constituind USL. Au fost astfel de momente de-a lungul timpului.

Şi după ruperea USL au mai rămas nişte vase comunicante care nu sunt la vedere. Trebuie să fim clari, suntem în opoziţie, suntem în luptă cu actualul partid de guvernământ, atunci trebuie opoziţie reală şi serioasă. Cea mai proastă perioadă a PNL a fost cea în care am fost în alianţă cu PSD. Constituirea USL a fost o greşeală, ale cărei consecinţe le resimţim şi astăzi”, amintea Orban, la începutul lunii iunie, conform adevărul.ro.

Beneficiarul cel mai mare al apariției USL a fost nimeni altul decât Victor Ponta, chiar dacă, într-un final, și acesta a pierdut puterea în partid lăsându-se dus cu prelșul de Liviu Dragnea.

Chiar și tentat de un compromis politic dus la extrem, pentru Orban ar fi prea devreme să caute aliați în partea stângă a eșichierului politic, ținând cont că a câștigat alegerile interne pe baza atitudinii sale de liberal clasic afișată la începutul acestei veri.

Dezinteresul său față de războiul fraticid din formațiunea condusă de Liviu Dragnea a fost afișat, ulterior și de alți reprezentanți ai partidului, aceștia excluzând din start o operațiune de racolare a PSD-iștilor maziliți. „Ce să facem cu Ponta? Nu suntem interesați să trecem la racolări doar de dragul racolărilor. Chiar dacă vor mai fi alte persoane excluse din PSD, nu cred că vom fi interesați de preluarea lor.”, explica pentru PSNews.ro, deputatul Virgil Popescu.

În plus, pentru a da jos guvernul Tudose la momentul oportun, Orban nici măcar nu are nevoie de aportul lui Ponta sau de racolarea unor oi negre din PSD.

Aripa dură concentrată în jurul lui Dragnea face destul de lejeră o negociere punctuală cu anumiți lideri zonali ai PSD tăiați de pe lista preferaților lui „Daddy”. În momentul de față, organizațiile din Transilvania, Banat și parțial Moldova nu par decât să aștepte o ofertă de acest gen pentru a-l jertfi pe Dragnea pe altarul democrației de partid.

Nici varianta intrării la guvernare a PNL într-un astfel de context nu pare să presupună o cooptare a PSD sau a unei facțiuni a acestui partid într-un viitor Executiv majoritar de dreapta, câteă vreme Grindeanu sau Ioan Rus vor avea de dus câteva lupte extrem de dure în partid pentru a arunca peste bord lesturile pe care le va lăsa Dragnea la nivel executiv în formațiunea social-democrată.

Un Ponta singur și pribeag ar vrea mult mai mult decît ar putea cere PSD-iști rebeli rămași în interiorul partidului. Nu, adevărata artă a negocierilor pe care Orban trebuie să o demonstreze nu se va desfășura în fața lui Victor Ponta, ci la masa discuțiilor cu foștii colegi aflați acum în ALDE, ca și în interiorul propriului partid, dacă va ajunge să bată palma cu Trian Băsescu.

Pe de altă parte, Ludovic Orban s-ar putea nici măcar să nu tânjească în acest moment la intrarea PNL la guvernare, problemele sale în justiție blocându-i accesul la funcția de premier. În acest context, o eventuală perioadă de așteptare i-ar putea aduce frumos pe tavă capetele lui Tăriceanu și Băsescu, pe post de trofee ale procurorilor DNA, chestiune care reduce la minim efortul său de negociator în preluarea parlamentarilor ALDE și PMP.

În orice caz însă, o alianță Orban-Ponta pare atât de improbabilă încât poate fi catalogată mai mult o fantezie politică, decât o posibilă mutare neașteptată din partea liderului PNL

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *