Skip to content
Politică

Orban preia inițiativa înainte de Congresul PNL, după ofensiva premierului. Pîrvulescu: Folosește un întreg arsenal politic pentru a-și spori șansele

Inquam Photos / Ilona Andrei

În lupta pentru președinția PNL, premierul Florin Cîțu are un mic avantaj, dar nu suficient pentru a se desprinde în câștigător, spune analistul politic și politologul Cristian Pîrvulescu. „Este evident că Ludovic Orban, prin declarațiile care au creat atât de multe controverse, referitoare la valorile tradiționale, pe de-o parte, și cele care încercau să decredibilizeze USRPLUS, au în vedere în principal lupta internă. Acestea nu se adresează electoratului general decât într-o oarecare măsură, ci electoratului de partid”, susține politologul.

”PNL a cunoscut o schimbare dramatică în ceea ce privește valorile militanților, devenind un partid conservator cu tendințe ultraconservatoare.

Dezbaterile din România, scandalurile întreținute de cei interesați de o asemenea schimbare, de la scandalul Bodnariu încoace (cei cinci copii ai familiei Bodnariu au fost preluați în custodia statului norvegian, după ce părinții acestora au fost acuzați de folosirea violenței fizice asupra copiilor lor – n.r.), n-au modelat doar societatea românească, ci și electoratul PNL. Oricum, electoratul PNL venit din PDL avea o asemenea orientare de ceva vreme. Este o orientare care aduce foarte multe probleme, dar cum liderii nu sunt interesați decât de voturi, asta contează în mai mică măsură. Ceea ce și-a dorit Orban a fost să preia inițiativa pentru că, de la lansarea campaniei, Cîțu a fost într-o evidentă ofensivă.

Acum două săptămâni, în dezbaterea privind votul din Senat în ceea ce privește educația sexuală, Florin Cîțu a fost oarecum ambiguu și Orban a profitat de acest lucru, pe de-o parte pentru a prelua inițiativa și pentru a se adresa direct celor care vor veni la Congres, iar pe de altă parte pentru a sublinia diferența dintre el și Cîțu în ceea ce privește USR-ul.

Ludovic Orban a încercat să se adreseze primarilor, celor care participă la Congresul partidului și, în felul acesta, încearcă să îl pună pe Florin Cîțu în defensivă. Este, de fapt, și o reflectare a confruntărilor de pe teren. În principiu, susținătorii lui Florin Cîțu au reușit să câștige o serie de filiale județene, dar situația nu s-a tranșat.

Alegerile se vor desfășura în continuare și atunci Ludovic Orban încearcă să schimbe atât starea de spirit din filiale, să influențeze lideri ca Ilie Bolojan care și-au rezervat dreptul de a-și oferi susținerea pentru luna iulie. Pe de altă parte, s-a adresat direct celor care vor fi delegați la Congresul pentru a le sugera că dincolo de ceea ce fac liderii lor se pot baza pe Ludovic Orban.

Florin Cîțu, preluând inițiativa și încercând să îl delegitimizeze pe Ludovic Orban, se prezintă ca a fi un reformator, reprezentant al unui nou spirit.

Orban a fost acuzat că reprezintă o generație de politicieni învechiți. În raport cu această situație a reacționat Orban, confirmând că este un tradiționalist. Trebuie înțeles faptul că, de când a venit în PNL, Orban a fost un adept al liniei conservatoare, dar în momentul de față folosește un întreg arsenal politic pentru a-și spori șansele, pentru că situația a devenit destul de complicată pentru candidatura sa”, spune Pîrvulescu.

Analistul este de părere că atitudinea conservatoare a lui Ludovic Orban poate reprezenta un avantaj, dardepinde de gradul de disciplină din partid”.

„Ludovic Orban speră ca discursurile sale vor face ca delegații la Congresul partidului să voteze cu el”, spune analistul.

Întrebat dacă în acest moment există sau nu un câștigător, Pirvulescu susține că „situația este în continuă desfășurare”.

„Nu pot oferi predicții de genul acesta. Categoric, Cîțu are un avantaj, dar acest avantaj nu este suficient pentru a putea face o predicție”, conchide Cristian Pîrvulescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *