Skip to content
Politică

Orban reacționează după prestația lui Dăncilă din PE: A arătat incapacitatea Guvernului!

RFI Romania

Dezbaterea de astăzi din plenul Parlamentului European a arătat, în mod clar, incapacitatea actualului Guvern de a furniza vreun argument care să justifice demersurile majorităţii PSD-ALDE împotriva independenţei justiţiei, a statului de drept şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor români, afirmă liderul PNL, Ludovic Orban.

Preşedintele PNL spune că, în pofida tentativelor repetate de încălcare a recomandărilor din MCV, a solicitărilor exprimate de Comisia Europeană şi de celelalte instituţii europene, prim-vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, a mai dat astăzi o şansă României,arătând că există o singură cale care poate să ferească România de sancţiuni – aceea de a se conforma acestor solicitări şi recomandări, conform News.ro 

„În aceste condiţii reiau solicitarea mea: primul lucru pe care trebuie să-l facă actuala putere politică de la Bucureşti este să suspende intrarea în vigoare a modificărilor la Legile Justiţiei. Acest lucru este imperios până la adoptarea raportului final al Comisiei de la Veneţia şi al celui privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Totodată solicit şi punerea în acord a Legilor Justiţiei cu observaţiile celor două organisme. Oficialii guvernamentali români să se trezească la realitate, să renunţe la atitudinea ostilă faţă de organismele europene şi să conlucreze, în mod real, cu reprezentanţii Comisiei Europene. În acest moment orice încercare marca PSD-ALDE de a umbla cu „cioara vopsită” prin Europa creează grave prejudicii României”, transmite Orban, printr-un comunicat de presă.

El aminteşte că PNL a solicitat insistent autorităţilor de la Bucureşti sesizarea Comisiei de la Veneţia asupra modificărilor aduse Legilor Justiţiei, Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, iar PSD-ALDE a refuzat în repetate rânduri această solicitare, ignorând inclusiv recomandările Comisiei Europeane.

Ulterior, PNL a acţionat pe o cale extraordinară, prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, obţinând sesizarea Comisiei de la Veneţia. Urmare a iniţiativei noastre vom avea curând confirmarea faptului că aceste legi sunt contrare standardelor statului de drept şi pun în pericol independenţa şi buna funcţionare a sistemului de justiţie din România. În urma dezbaterii de astăzi, în cazul în care nu vor da curs punctelor de vedere exprimate de oficialii europeni – aşa cum, de altfel, s-a şi angajat premierul Viorica Dăncilă în faţa Parlamentului European, anume că va respecta avizul Comisiei de la Veneţia – riscul de a fi declanşate proceduri împotriva României este extrem de mare, cu implicaţii negative asupra românilor„, mai arată liderul PNL.

El mai spune că este ultimul moment în care PSD şi ALDE pot face cale întoarsă din drumul pe care au pornit împotriva valorilor şi principiilor democraţiei europene şi somează coaliţia să abandoneze retorica anti-europeană, atacurile virulente la adresa liderilor şi oficialilor europeni, contestarea permanentă a legitimităţii acţiunilor instituţiilor europene şi sfidarea oricăror recomandări care decurg din tratatul de aderare.

Dacă vor continua cu această atitudine vor fi responsabili de punerea României într-o situaţie de marginalizare, ţara noastră riscând să devină un stat problemă al Uniunii Europene şi să piardă drepturi aferente statutului de membru al UE„, adaugă Orban.

Situaţia statului de drept în România a fost dezbătură miercuri în plenul Parlamentului European. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a reluat criticile aduse Guvernului român, spunând că ultimele evoluţii privind modificările asupra legilor justiţiei şi a codurilor penale sunt o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană şi că situaţia din România s-a deteriorat.

El a mai spus că până acum Parlamentul României nu a dat semne că răspunde recomandărilor organismelor europene. „Cred sincer că încă mai avem o şansă să schimbăm situaţia„, a afirmat Timmermans. De asemenea, el a cerut ca autorităţile române să înceapă o investigaţie cu privire la protocoalele serviciilor de informaţii cu instituţiile din justiţie, pentru că este nevoie de o independenţă a justiţiei.

În intervenţia sa din plenul CE, premierul Viorica Dăncilă a cerut Comisiei Europene să dea socoteală de ce în rapoartele MCV nu s-a scris despre protocoale şi încălcarea drepturilor omului în România. Ea a susţinut că ”milioane de români” s-au aflat sub monirotizarea serviciilor secrete şi că există hotărâri judecătoreşti care arată cum s-aufalsificat probe sau cum erau santajaţi martorii pentru a obţine de la ei mărturii mincinoase.

În finalul dezbaterii din Parlamentul European, Viorica Dăncilă a răspuns criticilor aduse în timpul dezbaterilor şi a acuzat dezinformările privind situaţia din România, susţinând că Guvernul pe care îl conduce ”este iubit de români” şi se bucură de o largă susţinere populară.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *