Skip to content
Politică

Orban: Relaţia dintre România şi Republica Moldova este extrem de importantă pentru noi

Ludovic Orban Facebook Guvernul României

Premierul Ludovic Orban a afirmat vineri că relaţia dintre România şi Republica Moldova este extrem de importantă pentru Guvernul de la Bucureşti dar a subliniat că toate eforturile de sprijin se îndreaptă către cetăţenii moldoveni şi trebuie continuate în această direcţie, în ciuda faptului că “guvernul sau preşedintele sau autorităţile încearcă să îndepărteze Republica Moldova şi pe cetăţenii Republicii Moldova de parcursul european„.

Relaţia dintre România şi Republica Moldova este extrem de importantă pentru noi. Din păcate, autorităţile care guvernează astăzi Republica Moldova au ridicat extrem de multe semne de întrebare şi incertitudini privitoare la angajamentul lor real de integrare în UE, de respectare a valorilor şi principiilor de la nivel european, de asigurare a unei democraţii autentice şi a unei economii capitaliste, a unei economii libere. Din cauza asta, toate eforturile de sprijin se îndreaptă către cetăţenii Republicii Moldova. Noi, aici, trebuie să ţinem cont şi de o particularitate. În Republica Moldova sunt sute de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova care au şi cetăţenie română. În relaţia dintre România şi Republica Moldova trebuie să ţinem cont de afinităţile pe care le avem; practic, vorbim aceeaşi limbă, ne înţelegem foarte uşor. Din cauza asta, toate eforturile pe care le facem sunt eforturi care să se ducă pentru susţinerea cetăţenilor Republicii Moldova, chiar şi atunci când guvernul sau preşedintele sau autorităţile încearcă să îndepărteze Republica Moldova şi pe cetăţenii Republicii Moldova de parcursul european „, a afirmat Ludovic Orban.

El a dat şi câteva exemple de proiecte desfăşurate în cooperare între cele două ţări: „Am avut dovezi clare în acest sens. Practic, Transgaz, care este o companie a statului român, a finalizat gazoductul Ungheni-Chişinău, oferind o resursă suplimentară de gaz, o resursă alternativă pentru cetăţenii Republicii Moldova. În pandemie am mobilizat resurse importante pentru a putea sprijini sistemul medical din Republica Moldova să facă faţă provocărilor cu care se confrunta, punând la dispoziţia cetăţenilor Republicii Moldova materiale, echipamente, medici, asistente care au fost, efectiv, în Republica Moldova şi au apărat sănătatea cetăţenilor din Republica Moldova„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *