Skip to content
Politică

Orban și-a depus mandatul de premier desemnat. Iohannis: Am invitat partidele la consultări

Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că Ludovic Orban și-a depus demisia din poziția de premier desemnat, urmând ca miercuri să înceapă consultările cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou prim-ministru.

”În această seară, domnul Ludovic Orban și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat. Motivația este pe cât de simplă, pe atât de clară. Regulamentul activităților comune din Cameră și Senat prevede un termen de 15 zile în care Parlamentul trebuie să se pronunțe asupra propunerii de Guvern. Acestea 15 zile s-au epuizat fără să se fi votat

În esență, știm, am spus și ieri, această situație se datorează PSD-ului, care a boicotat ședința de ieri și nu s-a putut da un vot. Riscăm să intrăm într-un blocaj și e ultimul lucru pe care îl dorim în acestă situație. De aceea, am acceptat această depunere de mandat din partea domnului Ludovic Orban”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a adăugat că a convocat partidele parlamentare pentru consultări, care vor începe miercuri la ora 16.00 și se vor termina în aceeași zi, la ora 20.00: ”Voi ține cont de toate informațiile pe care le primesc de la partidele parlamentare, dar, evident, o majoritate se probează prin votul exprimat în ședință”.

”Ludovic Orban rămâne principala mea opțiune pentru funcția de prim-ministru și în cazul alegerilor anticipate, și în cazul alegerilor la termen. Sunt foarte mulțumit de munca lui Orban în calitate de premier. Acest guvern a reușit într-un termen foarte scurt să facă lucruri absolut necesare pentru țară”, a adăugat Iohannis.

Ieșirea președintelui are loc după ce anterior în cursul acestei zile el s-a întâlnit cu premierul interimar Ludovic Orban la Palatul Cotroceni, potrivit unor surse oficiale. Asta după ce ieri, Curtea Constituţională a României a stabilit că există conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcţia de premier.

Șeful statului a anunțat, luni seara, că va aștepta motivarea deciziei Curții Constituționale, că nu va desemna premier PSD și că nu ia în calcul guvern de uniune națională. Klaus Iohannis a apreciat că șansele pentru alegerile anticipate au scăzut sub 50%.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *