Skip to content
Opinii & Analize

Orban și Ciolacu au bătut palma pentru anticipate? De ce un blat între PSD și PNL nu este plauzibil

Zilele acestea, presa a vehiculat ipoteza unui blat PSD-PNL. De pildă, DCnews.ro scria că Ludovic Orban și Marcel Ciolacu ar fi ajuns la o înțelegere: PSD se pune de acord cu privire la alegerile anticipate pentru vara acestui an, iar PNL renunță la varianta alegerilor locale în două tururi. Totuși, acest scenariu nu pare deloc plauzibil dacă privim cu atenție contextul și realitățile politice.

Parlamentarii PSD nu vor renunța de bunăvoie la fotolii

Cu toate că PSD a mai crescu în ultimul sondaj de opinie până la 20,6%, procentul este foarte departe de scorul obținut de social-democrați la alegerile parlamentare din 2016 (45.68%). Practic la acest scor, peste jumătate dintre parlamentarii PSD nu mai prind un loc în Parlament. Este greu de crezut că parlamentarii PSD vor renunța la ultimele 6 luni de mandat, doar pentru că așa le-ar dicta Marcel Ciolacu. În fond, în cazul în care s-ar ajunge la anticipate, fiecare parlamentar va avea propriul vot. Așa cum am văzut și în cazul moțiunii de cenzură din 2019, unii parlamentari PSD nu accepta întotdeauna linia partidului impusă de la vârf. În cazul anticipatelor, în joc s-ar afla chiar supraviețuirea politică a peste jumătate dintre parlamentarii PSD, iar aceștia vor face cel mai probabil tot posibilul pentru a-și păstra fotoliile.

Alegerea primarilor în două tururi pică la CCR

În plus, blatul PSD-PNL devine și mai puțin credibil dacă ne gândim că PSD are încă un as în mânecă prin care poate contesta credibil inițiativa PNL de alegere a primarilor în două tururi. Acest as se numește Curtea Constituțională a României. Condiția esențială din lege și cerută inclusiv de organisme din UE este să nu se producă modificări ale legislației electorale cu mai puțin de 6 luni înainte de alegeri. Există deja un precedent din 2012, atunci când Curtea a respins o lege adoptată în decembrie 2011 prin asumarea răspunderii în Parlament de către guvernul Boc și atacată la CCR de USL. Legea prevedea comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale. Curtea a folosit, printre altele, în argumentarea deciziei motivul potrivit căruia legea modifică procedura de desfășurare a alegerilor cu mai puțin de un an înainte de scrutin, ceea ce poate crea dificultăți autorităților.

Ținând cont de actuala lege, dar și de acest precedent PSD ar putea contesta cu succes la CCR un proiect de lege care să modificare a legislației electorale cu mai puțin de 6 luni înainte de organizarea scrutinului, făcând astfel ipoteza blatului cu PNL complet irațională.

În plus, dispreţul şi ura reciproce sunt prea mari în acest moment. Sigur, există încă posibile simpatii useliste în eșaloanele doi și trei ale partidelor. Dar asta nu înseamnă că la nivel înalt există și astfel de simpatii. Totodată, un blat PNL-PSD ar fi ușor de sesizat de către electorat și ar fi aspru taxat în defavoarea liberalilor, care și-ar da practic foc la valiză. Astfel, în mod aproape sigur nu vom avea nici alegeri anticipate nici alegeri locale în două tururi. Ar fi greu de crezut, în lumina celor explicate anterior, că vom asista la un blat între PSD și PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *