Skip to content
Politică

Orban speră „să se ajungă la o formă de acord” privind pelerinajul din Capitală

Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban spune, întrebat despre regulile anunţate de Patriarhia Română privind pelerinajul din Capitală de Sfântul Dumitru, că apreciază că există dorinţă de a respecta regulile. El a afirmat că specialiştii vor formula un punct de vedere care va fi prezentat public și că speră să se ajungă la o formă de acord. Cu o zi în urmă, Patriarhia a anunțat că pelerinajul de Sfântul Dumitru va avea loc între zilele de 25 și 27 octombrie, la eveniment fiind permis doar accesul persoanelor cu reședința în București. În acest sens, Biserica a încheiat un protocol cu Municipalitatea, aprobat de primarul în exercițiu Gabriela Firea.

„Sigur că apreciez dorinţa de a respecta regulile de protecţie sanitară. Specialiştii vor face o evaluare şi vor fomula propriul punct de vedere şi sper să se ajungă la o formă de înţelegere, o formă de acord.

Sigur, pelerinajul de Sfântul Dimitrie e legat de Bucureşti, nu este un pelerinaj similiar cu pelerinajul de la Sfânta Parascheva, în care 85% din pelerini sunt veniţi din ţară. La Sfântul Dimitrie două treimi din cei care participă la slujbă sunt bucureşteni.

Vom face o analiză şi când specialiştii vor prezenta un punct de vedere îl vom anunţa”, a declarat vineri Ludovic Orban, întrebat despre anunțul Patriarhiei legat de organizarea pelerinajului din Capitală.

Cine a aprobat pelerinajul de Sf. Dumitru

Pelerinajul de Sfântul Dumitru din Capitală va avea loc între zilele de 25 și 27 octombrie, la eveniment fiind permis doar accesul persoanelor cu reședința în București, conform protocolului încheiat de municipalitate cu Patriarhia și aprobat de primarul în exercițiu Gabriela Firea. Inițial, premierul Ludovic Orban anunțase că pelerinajul din acest an de Sfântul Dumitru nu va mai avea loc, iar recent declara că vrea să discute cu Biserica, intenția fiind să nu se permită accesul pelerinilor din alte localități.

Potrivit protocolului datat 21 octombrie și încheiat între Primăria Capitalei și Patriarhie, cu aprobarea Gabrielei Firea, semnat de primarul încă în funcție Gabriela Firea, între 25 și 27 octombrie, orele 7.00 – 23.00, vor avea loc manifestări religioase, cu ocazia Sf. Dimitrie cel Nou, în zona Catedralei de pe dealul Mitropoliei.

Se estimează că, la un moment dat, numărul participanților va fi de 500.

Ce prevede protocolul cu Biserica, obținut de HotNews.ro:

În contextul pandemiei de Sars-Cov 2 pe teritoriul României, organizatorul are obligaţia respectării prevederilor Legii nr. 55/2020, HG 856/2020, Ordinului comun al Ministerului Culturii si Ministerului Sănătății, asumându-și întreaga responsabilitate pentru organizarea evanimentului.

La activitate vor participa numaí persoane din municípiul București (…) Pentru aceasta organizatorul va institui puncte de filtrare a participanților în zonele de acces/ ieșire a publicului (piciorul pantei, sensul de urcare/coborâre, bd 11 iunie, în zona de acces a coloanei de credincioși. În zona acestor filtre se va realiza triajul observațional al participanților.

Persoanele organizate pe rândul de așteptare vor beneficia de de marcaje la fiecare 1,5 metri, iar pe stâlpii gardului vor fi amplasate anunțuri cu privire la păstrarea distanței și respectarea normelor igienico-sanitare.

De asemenea, în document se menționează că pentru buna desfășurara a evenimentului vor fi aplicate următoarele restricții, cu sprijinul poliției locale:

începând cu data de 24 octombrie, orele 16.00, până la încheierea evenimentului, se va interzice complet staționarea autovehiculelor pe Dealul Mitropoliei, pe ambele sensuri de circulație, precum și pe platoul de la baza aleii Dealului Mitropoliei.

începând cu data de 25 octombrie, orele 16.00, până la încheierea evenimentului, se va interzice staționarea autovehiculelor pentru instituirea coloanelor de credincioși pe bd Regina Maria, respectiv strada 11 Iunie, pe trotuar.

Patriarhia a anunțat, joi, condițiile pentru credincioşii din Bucureşti care vor dori să se închine la Sfintele Moaşte:

accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane care vor aştepta una în spatele celeilalte, păstrând distanţa de 1,5 m între ele;

pe trotuarul cu un culoar unic de acces vor fi trasate marcaje de staţionare pentru facilitarea păstrării acestei distanţe;

pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunţuri cu privire la păstrarea distanţei şi respectarea normelor igienico-sanitare;

se va crea un flux unic de circulaţie a credincioşilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieşire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 Iunie;

voluntarii prezenţi, care vor purta permanent măşti de protecţie şi mănuşi, vor oferi credincioşilor materiale de dezinfectare şi igienă.

Se renunță la procesiunea Calea Sfinților

Patriarhia a mai anunțat că, în contextul pandemiei, au fost luate mai multe măsuri speciale:

renunţarea la procesiunea „Calea Sfinţilor” la care participau foarte mulţi preoţi şi credincioşi mireni;

reducerea numărului de clerici slujitori şi cântăreţi bisericeşti la toate slujbele sărbătorii;

reducerea perioadei de expunere a sfintelor moaşte spre închinare la doar 3 zile (25 – 27 octombrie);

protejarea raclelor cu moaştele Sfinţilor cu un material care va permite o permanentă igienizare.

Programul liturgic:

Duminică, 25 octombrie, la ora 07.00, Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor vor fi scoase din Catedrala Patriarhală şi aşezate în baldachinul de pe Colina Bucuriei alături de moaştele Sfântului Stelian – Ocrotitorul copiilor, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Nectarie. Între orele 9.00-12.30, va fi oficiată Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta Catedralei Patriarhale.

Luni, 26 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la ora 09.30, se va săvârşi Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.

Marţi, 27 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, începând cu ora 09.00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu cei 3 episcopi vicari din Bucureşti, câţiva preoţi şi diaconi.

Pentru asigurarea respectării normelor sanitare cu privire la distanţarea fizică de 1,5 m, la slujbele oficiate în perioada 25 – 27 octombrie la Altarul de vară de pe Colina Bucuriei vor putea participa maxim 200 de persoane.

Reintroducerea Sfintelor Moaşte în Catedrala Patriarhală se va face la sfârşitul zilei de 27 octombrie, după închinarea ultimului credincios.

În 12 octombrie, premierul Ludovic Orban anunța că pelerinajul de Sfântul Dumitru din Bucureşti nu va putea avea loc și se declara convins „că şi în Biserica Ortodoxă există înţelegere pentru această decizie”. Anunțul a fost făcut în contextul interzicerii pelerinajului de Sfânta Parascheva pentru cei care nu locuiesc la Iași, decizie care a provocat critici dure la vârful Bisericii.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a reacționat atunci spunând că lipsa dialogului interinstituțional în astfel de situații “denunță un excesiv superior dispreț față de realitate socială” și că „aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni”.

“Exercițiile negative de imaginație la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioși (declarați aprioric suspecți), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităților) și la importanța prezenței și manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare. Lipsa dialogului interinstituțional, a cooptării în reflecția asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie și temporară, a unor libertăți fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experți în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului și sănătății publice, denunță un excesiv superior dispreț față de realitatea socială imediată”, transmitea Vasile Bănescu.

Ulterior, premierul spunea la Digi 24 că vrea să discute cu Biserica, intenția fiind să nu se permită accesul pelerinilor din alte localități.

“Vom discuta cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe, vom susţine punctul nostru de vedere, şi anume să poată să participe, dar să nu se facă pelerinaje de la distanţă şi să participe doar locuitorii din municipiul Bucureşti. Sigur, aici, Ilfovul – nu poţi să faci diferenţă între Bucureşti şi Ilfov, că de multe ori e o graniţă aproape invizibilă, dar nu vom permite aceste pelerinaje cu mijloace de transport şi care pot să creeze aglomeraţie”, declara Orban săptămâna trecută.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *