Skip to content
Politică

Orban: Ştim bine că multe terase se transformă în discoteci, în cluburi. De fapt sunt cluburi mascate

Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va adopta în şedinta de guvern de miercuri seara un proiect de hotărâre care prevede noi măsuri împotriva răspândirii COVID-19, la propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Printre măsuri se numără limitarea numărul clienţilor la numărul de locuri pe scaune care vin pe terase. Şeful Executivului a adăugat că multe terase „se transformă în discoteci, în cluburi”, fiind de fapt „cluburi mascate”.

Actul normativ mai dă posiblitatea Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă să dispună obligativitatea purtării măştii în aer liber, în anumite intervale orare şi spaţii unde nu poate fi respectată distanţa minimă de 1,5 metri.

Al doilea subiect cel legat de modificarea hotărârii de Guvern privind starea de alertă. Am formulat câteva propuneri pentru Guvern pentru a fi adoptate în cadrul hotărârii de Guvern privind starea de alertă. Printre măsuri va fi posibilitatea de limitare a programului pentru terase în special, dar şi alte activităţi similare, ea urmează să fie decisă de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă pentru acele localităţi, judeţe unde există un nivel ridicat de răspândirea a virusului.

Propunerea CNSU e aceea de a limita numărul de clienţi care se află pe terase la numărul de locuri disponibile. Ştim bine că multe terase se transformă în discoteci, în cluburi. De fapt sunt cluburi mascate. Atunci măsura e aceea de a limita numărul clienţilor la numărul de locuri pe scaune care există pe terase”, a afirmat Ludovic Orban, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului.

Acesta a precizat că în unele spaţii deschise, unde nu poate fi respectată distanţarea socială, în anumite intervale orare, Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă pot dispune purtarea obligatorie a măştii de protecţie. „Propunerea CNSU e aceea de a impune obligativitatea portului măştii în aer liber în anumite spaţii, în anumite intervale orare. Practic, noi vom împuternici Comitetele Judeţene pentru Situaţia de Urgenţă de a decide impunerea măştii în aer liber unde sunt spaţii aglomerare, unde nu există distanţă de 1,5 metri.

Aici e vorba de pieţe. Sunt pieţe foarte aglomerate unde se formează cozi, unde interacţiunea între vânzător şi clienţi e foarte apropiată. E vorba de faleze. De exemplu, faleza din Galaţi, sâmbătă şi duminică între 19.00 şi 22.00 acolo e o aglomeraţie unde nu au cum să păstrezi distanţa de protecţie”, a explicat Orban, potrivit News.ro.

Premierul a mai oferit câteva exemple unde ar putea fi dispusă purtarea obligatorie a măştii în aer liber. „Pe cursele feroviare sunt peroane de aşteptare unde nu se poate păstra distanţa fizică. De asemenea, în staţii în locuri de aşteptare la mijloacele de transport, la fabrici se creează o aglomeraţie foarte mare. Procedura va fi, noi permitem, prin hotărârea de Guvern adoptarea unor astfel de decizii, la propunerea Direcţiilor de Sănătate Publică. Ele se vor dispune loco, pentru anumite activităţi şi în intervalele orare în care se creează aglomeraţie”, a conchis Orban.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *